Saopštenja

I EFJ poziva vlast da oslobode novinara osuđenog na 18 mjeseci zatvora

efj-call-on-the-authorities-to-acquit-journalist-sentenced-to-18-months-in-prison

EFJ i ostale medijske organizacije pozvale su crnogorske vlasti da oslobode istraživačkog novinara Jova Martinovića, koji je prvostepenom presudom osuđen na 18 mjeseci zatvorske kazne zbog krijumčarenja marihuane i kriminalnog udruživanje, uprkos uvjerljivim dokazima da su njegove jedine veze sa organizovanim kriminalom bile novinarske veze.

Apelacioni sud će 12. septembra razmatrati presudu kojom su Duško Martinović i osmočlana grupa, u koju je svrstan i Jovo Martinović, osuđeni na ukupno osamnaest godina i osam mjeseci zatvora.

Jovo Martinović specijalizovan je za praćenje organizovanog kriminala za vodeće međunarodne medije kao što su: The Economist, Financial Times, NPR, BBC i dobitnik nagrade Peter Mackler Award for Courageous and Ethical Journalism za 2018. godinu, 15. januara 2019. je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 18 mjeseci od strane Višeg sud u Crnoj Gori pod optužbom za trgovinu drogom i kriminalno udruživanje uprkos uvjerljivim dokazima da su njegove veze sa organizovanim kriminalom bile isključivo rezultat njegovog istraživačkog izvještavanja.

Martinović je uhapšen 22. oktobra 2015. i u pritvoru je zadržan skoro 15 mjeseci, nakon čega je privremeno oslobođen.

„Nedostatak pravde i zaštite slobodnih i nezavisnih medija u Crnoj Gori izaziva veliku zabrinutost i mora se rješavati krajnje hitno i odlučno jer su nezavisni, pluralistički i snažni mediji kamen temeljac svakog demokratskog društva. Iako je Crna Gora na Svjetskom indeksu medijskih sloboda za 2018. godinu, organizacije Reporteri bez granica, od ukupno 180 zemalja još uvijek na 104. mjestu potrebno je hitno garantovanje krivičnog gonjenje zločina protiv novinara, rješavanje uplitanja Vlade u novinarske aktivnosti i na kraju borba protiv podsticanja nasilja nad novinarima“, navodi se u pismu koje su potpisali Reporteri bez granica (RSF), Article 19, Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG), Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF), Evropska federacija novinara (EFJ), Index on Censorship, Međunarodni institut za štampu (IPI), Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa (OBCT), Ossigeno per l’informazione (Italija) i Medijska organizacija jugoistočne Evrope (SEEMO).

Možda vam se dopadne

Više iz:Saopštenja

Komentari su onemogućeni.