Aktivnosti

Radio Kotor jedan od rijetkih stabilnih lokalnih medija

zajednicki-lakse-do-promjena

Predstavnici Sindikata medija Crne Gore (SMCG) nastavili su posjete lokalnim medijima i tim povodom posjetili zaposlene u lokalnom javnom emiteru Radio Kotor. Iako je osnovan još 1987. godine, Radio Kotor spada u mali broj stabilnih lokalnih medija u Crnoj Gori, pa zaposlenima ne kasne zarade, niti se suočavaju s problemima kao većina njihovih kolega, posebno iz lokalnih medija na sjeveru.

Zaposlene u tom mediju posjetili su predsjednica SMCG Marijana Camović, potpredsjednik Radomir Kračković, član Glavnog odbora Željko Komnenović, kao i članica Stručne službe Bojana Laković Konatar.

Član Glavnog odbora SMCG, Željko Komnenović, kazao je da je, nakon što su Sindikat informativne, grafičke i izdavačke djelatnosti i SMCG potpisali sporazum o saradnji, sindikat Radija Tivat čiji je on bio predsjednik, odlučio da pristupi Sindikatu medija Crne Gore. Pozvao je kolege iz Radija Kotor da slijede njihov primjer.

„Razlog naše posjete je i želja da Radio Kotor bude dio te sindikalne porodice. Kada su redovne okolnosti sindikat ne treba nikom, ali kada su vanredne onda svima treba. Zato je veoma važno biti dio granskog sindikata“, poručio je on.

Posjeta je bila prilika da se zaposleni u Radiju Kotor upoznaju sa aktivnostima Sindikata, kao i planovima za predstojeći period.

Predsjednica SMCG Marijana Camović, upoznala je zaposlene sa učešćem Sindikata u radnim grupama za izmjene medijskih zakona, posebno Zakona o elektronskim medijima i Zakona o medijima. Ti dokumenti bi, ako bi bili usvojeni u postojećoj formi, znatno unaprijedili položaj zaposlenih, kao i status lokalnih medija, obzirom da bi im bilo obezbijeđeno stabilnije finansiranje.

Ona je istakla da smo u prethodnih šest godina, od kada Sindikat postoji, uspjeli da se pozicioniramo i da smo, zbog učešća u različitim projektima ipak „netipičan sindikat“.

„Polako situaciju u medijima mijenjamo, a kad nas ima više i promjene će lakše da se dešavaju“, poručila je ona.

Potpredsjednik SMCG, Radomir Kračković otkrio je da su predstavnici Sindikata imali velikih problema prilikom zalaganja za pojedine izmjene medijskih zakona, zbog toga što ona nijesu odgovarala različitim strukturama. On je podsjetio zaposlene da članovi SMCG, između ostalih povoljnosti, imaju i pravo na besplatnu pravnu pomoć i pozvao ih da posjete sajt www.sindikatmedija.me na kome su navedene sve povoljnosti za članove.

Članove Sindikalne organizacije Radija Kotor, prema riječima zaposlenih, očekuje sjednica na kojoj će biti izabrano novo rukovodstvo i na kojoj će odlučiti koji su njihovi dalji koraci, odnosno da li će pristupiti Sindikatu medija Crne Gore.

Posjete su dio projekta „Union to Union – Digital media organising campaign 2019“, koji Sindikat medija sprovodi uz podršku Međunarodne federacije novinara (IFJ).

Možda vam se dopadne

Više iz:Aktivnosti

Komentari su onemogućeni.