Saopštenja

Etički kodeks suprotan zakonu, zaposleni da nam se obrate

suzbijanje-i-rjesavanje-napada-na-novinare-i-medije-prioritet

Sindikat medija Crne Gore (SMCG) poziva sve članove i članice Sindikata zaposlenih RTCG da nam se obrate ukoliko menadžment Javnog servisa Radio-televizije Crne Gore pokrene bilo kakav postupak protiv njih pozivajući se na novousvojeni Etički kodeks.

Nova pravila koja je usvojio Savjet RTCG, a koja su suprotna Ustavu, Zakonu o radu, Opštem kolektivnom ugovoru i Kolektivnom ugovoru RTCG, ne smiju biti primijenjena i pozivajući se na takav Etički kodeks niko ne smije disciplinski odgovarati ili dobiti otkaz. Zbog toga ohrabrujemo sve naše članove i članice da nam se jave za besplatno zastupanje pred poslodavcem i pred sudovima, ukoliko do tih postupaka ipak dođe.

Svjesni činjenice da se prava teško, gotovo nemoguće, stiču, teško održavaju, a gube dizanjem ruke članova i članica Savjeta RTCG, odlučni smo u namjeri da se izborimo za sve koji budu žrtve progona (nezakonitog) poslodavca.

Odredbe Etičkog kodeksa koje se tiču obavezne saglasnosti poslodavca za dopunski rad prevazilaze nadležnosti dokumenta ove vrste i predstavljaju direktan upliv u nešto što je tema radnog zakonodavstva. Dodatni problem je što je u okviru tog člana 14 kojim se i definiše sukob interesa poslodavcu dozvoljeno da sam odlučuje kome će dati saglasnost za dodatni radni angažman.

Isto se može reći za pozivanje na disciplinsku odgovornost u bilo kojem slučaju jer je neshvatljivo da se jednim dokumentom koji reguliše etiku, zaposleni može kazniti najdrastičnijom mjerom – otkazom ugovora o radu. Poznato je da se disciplinska odgovornost reguliše drugim dokumentima pa je neshvatljivo da je ovaj kodeks uspio da prođe bilo koji filter pravnika.

Problematično je i onemogućavanje javnog djelovanja zaposlenih i njihovo ugrožavanje slobode govora kao i kritičkog odnosa prema dešavanjima u društvu čiji su kao građani sastavni dio. Suvišno je komentarisati da je dokazivanje vrednosnog stava predmet postupka pred Etičkim odborom i poslodavcem, kojima je u ovom slučaju data nadležnost suda.

Dokument je pun opštih formulacija poput istupanja u javnost koje je neprimjereno poslu koji zaposleni obavlja, ugrožavanje društvenog ugleda RTCG, ugrožavanje poslovanja RTCG… a koje se mogu primjeniti na gotovo svaku situaciju. Svemu ovome treba dodati i ovlašćenje dato poslodavcu da nadzire aktivnosti zaposlenih na društvenim mrežama i, u skladu sa procjenom, kažnjava ih zbog toga.

Imajući sve ovo u vidu sigurni smo da će ukoliko se poslodavac odluči da sprovodi ovaj dokumet naići na sličan odgovor pravosudnih organa kao i u ranijim radnim sporovima te da će njegov jedni ishod biti nadoknade štete zaposlenima.

Glavni odbor SMCG

Možda vam se dopadne

Više iz:Saopštenja

Komentari su onemogućeni.