Saopštenja

Nadležni hitno da riješe slučajeve napada na Softića

efj-pisala-crnogorskim-vlastima-i-delegaciji-eu

Evropska federacija novinara (EFJ) saopštila je da je zabrinuta zbog povećanog nepoštovanja prava novinara i zaposlenih u crnogorskim medijima, i pozvala nadležne da hitno riješe slučajeve napada na novinara Tufika Softića.

Ta asocijacija, čiji je član i Sindikat medija Crne Gore, uputila je pismo crnogorskim vlastima i predstavnicima Delegacije Evropske unije (EU) u Podgorici, u kojem im ukazuje na probleme novinara i zaposlenih u medijima.

Pismo koje je potpisao predsjednik EFJ-a, Mogens Bličer Bjeregard, upućeno je predsjednicima države, Skupštine i Vlade – Filipu Vujanoviću, Ranku Krivokapiću i Milu Đukanoviću, ministrima unutrašnjih poslova i pravde Rašku Konjeviću i Zoranu Pažinu, šefu Delegacije EU Mitji Drobniču i vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću.

“Obraćamo Vam se u ime EFJ, najveće organizacije novinara u Evropi koja predstavlja 320 hiljada novinara iz 61 sindikata i udruženja iz 40 država, kako bismo izrazili svoju zabrinutost zbog povećanog nepoštovanja prava novinara i zaposlenih u medijima”, kaže se u pismu Bjeregarda.

To se, kako je precizirao, odnosi na nepoštovanje prava na pristojne zarade, pravičnih naknada za rad slobodnih novinara, sindikalnih i prava na kolektivno pregovaranje u Crnoj Gori i regionu.

U pismu se navodi da je EFJ posebno zabrinuta zbog slučaja Softića “koji je zbog istraživačkih tekstova o sumnjivim aktivnostima pojedinaca iz Crne Gore, brutalno pretučen prije osam godina”.

“Jako nam je žao što izgleda da ništa nije urađeno kako bi se taj slučaj riješio i kako bi se otkrilo ko su nalogodavci tog fizičkog napada”, kaže se u pismu.

Iz EFJ podsjećaju da je prije dvije godine bačena bomba u Softićevo dvorište, i da ni taj slučaj još nije riješen, a Softić je godinu i po pod konstantnom policijskom pratnjom.

“Nadamo se da će navedeni problemi biti u centru Vaše pažnje i da ćete preduzeti sve potrebne mjere da se počinioci i nalogodavci što prije otkriju”, poručili su iz EFJ.

(Izvor: www.mina-info.me)

Možda vam se dopadne

Više iz:Saopštenja

Komentari su onemogućeni.