Usvojena Izjava o slobodi medija i radnim pravima na Balkanu

godisnja-skupstina-efj

Godišnja Skupština Evropske federacije novinara (EFJ), sa 47 članica iz 33 evropske zemlje je 2. juna 2015. godine usvojila je Izjavu:

O slobodi medija i radnim pravima na Balkanu

Godišnja skupština EFJ je na sastanku u Budvi, Crna Gora, održanom 2. juna 2015. godine:

⁃Registrovala povećanje fizičkih napada i zastrašivanja novinara i nekažnjavanje na Balkanu;

⁃Izrazila zabrinutost zbog povećanja nepoštovanja prava novinara i medijskih radnika na pristojne plate, pravične naknade za slobodne novinare, sindikalnih i prava na kolektivno pregovaranje;

⁃Osudila fizički napad na hrvatskog istraživačkog novinara Željka Peratovića, koji je pretučen ispred svog doma. Napad se desio nedavno i napadači su pronađeni, ali još nije jasan motiv zašto je Peratović napadnut;

⁃Registrovala da je, zbog istraživačkih tekstova o sumnjivim osobama iz CrneGore, prije osam godina brutalno pretučen novinar Tufik Softić i da od tada ništa nije učinjeno da se otkriju napadači i nalogodavci. Prije dvije godine u njegovo dvorište bačena je bomba, a taj slučaj još nije riješen. Softić je pod stalnom policijskom zaštitom već godinu ipo.

Pozvala EFJ i svoj Izvršni odbor:

⁃Da zatraži od Vlade Hrvatske da ubrza istragu u slučaju Željka Peratovića i da se postara da napadači budu kažnjeni;

⁃Da zatraži od Vlade Crne Gore da riješi slučajeve napada na Softića i osigura da novinari u Crnoj Gori rade u bezbjednom okruženju;

⁃ Da ohrabri nacionalne vlasti da obezbijede pravdu za novinare koji su napadani i zastrašivani;

⁃Da podrži članice EFJ iz regiona da organizuju zajedničke aktivnosti, uključujući štrajkove kako bi zaštitili svoja prava, da pozove medijske kompanije i poslodavce da strogo poštuju sindikalna prava, da obezbijede odgovarajuće radne uslove i u potpunosti poštuju nacionalne zakone o radu i kolektivne ugovore tamo gdje postoje, da podstiče medijske kompanije i poslodavce da primjenjuju kolektivne ugovore u medijima tamo gdje oni ne postoje;

⁃Da o ovim pitanjima upozna evropske institucije, Savjet Evrope, Međunarodnu organizaciju rada i Izvjestioca Ujedinjenih nacija o slobodi izražavanja.