SafeJournalists

Traže efikasnu istragu povodom pokušaja ubistva Saše Lekovića

solidarnost-sa-predsjednikom-hnd-a

Novinarske asocijacije iz regiona Zapadnog Balkana traže efikasnu istragu povodom pokušaja ubistva Saše Lekovića, predsjednika Hrvatskog novinarskog društva (HND).

Istakli su da očekuju da će pokrenuta istraga utvrditi okolnosti u vezi sa oštećenjem Lekovićevog automobila po hitnom postupku.

Novinarska udruženja iz regiona Zapadnog Balkana upozoravaju da je ovaj slučaj samo kulminacija gotovo svakodnevnih prijetnji, uvreda i pritisaka na Sašu Lekovića koje su uslijedile nakon njegovog izbora za predsjednika HND-a 2015. godine.

Izuzetno je bitno da država Hrvatska prepozna prijetnje novinarima kao direktne prijetnje slobodi govora i demokratiji, te zahtijevamo da svi dosadašnji napadi na Lekovića i druge novinare budu procesuirani efikasno i sa odgovarajućom ozbiljnošću.

Novinarske asocijacije iz regiona Zapadnog Balkana iskazuju punu solidarnost s kolegom Lekovićem i upozoravaju Vladu Republike Hrvatske da samo efikasnom istragom i kažnjavanjem počinilaca u ovom slučaju mogu i praktično pokazati svoju demokratičnost i stvarnu posvećenost evropskim vrijednostima, u kojima sloboda izražavanja i sigurnost novinara predstavljaju osnovna ljudska prava.

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje/udruga BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Sindikat medija Crne Gore

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.