Aktivnosti

Uručene prve članske karte SMCG

urucene-prve-clanske-karte-smcg

Predstavnici Sindikata medija Crne Gore (SMCG) počeli su novi krug posjeta medijima širom Crne Gore kako bi se bolje upoznali sa stanjem u medijima i poštovanjem radnih prava zaposlenih, ali i kako bi im predstavili Predlog novog Granskog kolektivnog ugovora, koji je SMCG već poslao Uniji poslodavaca i zatražio početak pregovora o njegovom usvajanju.

Tokom posjete Bijelom Polju, predsjednica SMCG Marijana Camović, potpredsjednik Radomir Kračković i članica Stručne službe SMCG Bojana Laković uručili su i prve članske karte našeg Sindikata zaposlenim u medijima u tom gradu. Uz ove članske karte, članovi SMCG će u narednom periodu moći da ostvare niz popusta i da trguju na odloženo plaćanje u brojnim firmama u Crnoj Gori.

Zaposleni u medijima iz Bijelog Polja predočili su brojne probleme sa kojima se srijeću u svakodnevnom radu ali i dali punu podršku radu SMCG na stvaranju boljih uslova za medijsku profesiju u Crnoj Gori. Pojedini dopisnici i dalje rade po honorarnim ugovorima koji su nezakoniti i kako to traje godinama, neki ozbiljno razmišljaju o napuštanju profesije jer su prinuđeni da rade više poslova da bi preživjeli.

Neki dopisnici nemaju nijedan slobodan dan nedjeljno za razliku od njihovih kolega u centralama medija u Podgorici, a redakcije im nisu obezbijedile ni osnovne uslove za rad poput kancelarija, kompjutera, interneta, dnevnica i troškova za gorivo već sve to moraju sami da plaćaju i da rade od kuće. Ukazali su i da je poseban problem zloupotreba mladih novinara od strane vlasnika lokalnih privatnih medija jer mnogi od njih rade bez ikakvih ugovora.

Neki od članova SMCG imali su problema i sa bjelopoljskom policijom koja im nije pružila dovoljnu zaštitu prilikom obavljanja novinarskih zadataka koji podrazumijevaju praćenje suđenja pojedinim optuženim za teška krivična djela, a koji se percipiraju kao veoma opasne osobe. Predstavnici SMCG pozvali su sve kolege da nam prijavljuju bilo kakve pokušaje zastraživanja, verbalne prijetnje ili eventualne napade na novinare i druge medijske radnike.

Ovom prilikom zaposleni u bjelopoljskim medijima dali su i neke konkretne predloge čime bi SMCG trebalo da se bavi u narednom periodu u cilju poboljšanja statusa zaposlenih u medijima, a dogovoreno je da komunikacija sa njima bude redovna jer ćemo samo na taj način znati na koje probleme treba da se fokusiramo.

Posjete medijima i izradu članskih karata finansirala je Međunarodna federacija novinara, čiji je SMCG član, preko projekta “Union to Union – Recruitment and organising in CEE 2016”.

Možda vam se dopadne

Više iz:Aktivnosti

Komentari su onemogućeni.