Boravkom u Beranama nastavljene posjete Sindikata medija

lokalni-javni-servisi-i-dalje-u-ozbiljnim-problemima

Lokalni javni servisi i dalje su u ozbiljnim problemima, potvrđeno je prilikom posjete predstavnika Sindikata medija Crne Gore (SMCG) Beranama, u nastavku obilaska članstva po Crnoj Gori, čiji je cilj upoznavanje sa situacijom u medijima i promocija rada SMCG.

Tokom sastanka sa zaposlenima u Radiju Berane saopšteno je da je situacija u tom lokalnom javnom servisu i dalje prilično teška jer se zaposlenima duguje devet zarada.

To je izvjestan napredak u odnosu na prije godinu kada im se dugovalo čak 12 zarada. U međuvremenu, pored tri zaostale plate, isplaćivane su i redovne zarade. Ipak, i pored određenog poboljšanja, zaposleni su razočarani odnosom lokalne vlasti koja je našla način da početkom godine isplati sve dugove zaposlenima u drugim javnim preduzećima. Međutim, zaposleni u Radiju Berane su izostavljeni, a opravdanje Opštine je bilo da nema novca kao i da je taj medij u međuvremenu postao društvo sa ograničenom odgovornošću. Ipak, većinski vlasnik i dalje je opština Berane i radio je naslonjen na Opštinski budžet ali još uvijek izgleda nije sazrela svijest o značaju ovih medija za lokalne sredine i da bi im trebalo omogućiti normalne uslove za rad. Predstavnici SMCG su izrazili spremnost da razgovaraju sa predstavnicima opštine u cilju nalaženja rješenja za situaciju u kojoj se zaposeni u Radiju Berane nalaze godinama.

I kolegama i kolegincama u Beranama je predstavljen Predlog novog Granskog kolektivnog ugovora za oblast medija koji je pripremio Sindikat kao i velika očekivanja od tog dokumenta koji treba da poboljša radna prava svih medijskih radnika u Crnoj Gori. Takođe, predstavljene su i ostale aktivnosti Sindikata, a zatražena je i podrška zaposlenih u radiju Berane za naš dalji rad.

Predsjednica SMCG Marijana Camović, potpredsjednik Radomir Kračković i članica stručne službe SMCG Bojana Laković iskoristili su ovu priliku i da uruče članske karte zaposlenima u radiju Berane.

Posjete medijima i izradu članskih karata finansirala je Međunarodna federacija novinara, čiji je SMCG član, preko projekta ,,Union to Union – Recruitment and organising in CEE 2016.“.