Predstavnici SMCG posjetili Kolašin

predstavnici-smcg-posjetili-kolasin

Pojavom novih tehnologija i sve većom popularnošću društvenih mreža, dopisnici su gurnuti u drugi plan jer redakcije imaju uvijek alternativan način da dođu do informacija, rečeno je na sastanku predstavnika Sindikata medija Crne Gore s dopisnicima iz Kolašina.

Predstavnici Sindikata medija boravili su prethodne sedmice u radnoj posjeti Kolašinu i tom prilikom se sastali s medijskim radnicima iz te opštine.

Zaposleni u medijima iz Kolašina upoznali su predstavnike SMCG s brojnim problemima s kojima se srijeću u svakodnevnom radu. Kako su istakli, oni su često izolovani, nemaju kancelarije već svi rade od kuće, a pojedini dopisnici i dalje rade po honorarnim ugovorima koji su nezakoniti. Takođe, oni su istakli da im redakcije uglavnom ne obezbjeđuju osnovne uslove za rad, poput računara, fotoaparata ili interneta, a često su prinuđeni da sami snose putne troškove i da plaćaju račune za telefon.

Osim tih problema, kolege iz Kolašina su istakle da se svakodnevno suočavaju sa zatvorenošću lokalnih vlasti, a često ne dobijaju odgovore ni kada su rutinske teme u pitanju.

SMCG je nedavno počeo s novim krugom posjeta medijima širom Crne Gore kako bi se bolje upoznao sa stanjem u medijima i poštovanjem radnih prava zaposlenih, ali i kako bi kolegama bio predstavljen Predlog novog Granskog kolektivnog ugovora, koji je SMCG već poslao Uniji poslodavaca i zatražio početak pregovora o njegovom usvajanju.

Predsjednica SMCG Marijana Camović, član Glavnog odbora Predrag Nikolić i članica stručne službe SMCG Bojana Laković iskoristili su ovu priliku i da uruče članske karte kolegama iz Kolašina.

Posjete medijima i izradu članskih karata finansirala je Međunarodna federacija novinara, čiji je SMCG član, preko projekta “Union to Union – Recruitment and organising in CEE 2016”.