Aktivnosti

EU: Bez napretka u slobodi medija u Crnoj Gori

eu:-bez-napretka-u-slobodi-medija-u-crnoj-gori

U zemljama Zapadnog Balkana u oblasti slobode medija konstatovan je nedostatak napretka u posljednje dvije godine, poručili su zvaničnici Evropske Unije tokom posjete predstavnika medijskih udruženja Zapadnog Balkana Briselu. Saopšteno je da taj nedostatak napretka ”nije dobar”, da je to naglašeno i u ovogodišnjim izvještajima Evropske Komisije o napretku zemalja regiona u procesu pridruživanja kao i da je to “jasna poruka vlastima u državama Zapadnog Balkana”.

U delegaciji medijskih udruženja zemalja regiona bio je i potpredsjednik Sindikata medija Crne Gore Radomir Kračković, koji je imao susrete sa predstavnicima Evropske Komisije kao i sa pojedinim poslanicima Evropskog parlamenta. Kada je riječ o Crnoj Gori, najveći problem ostaju neriješeni slučajevi napada na novinare. Poručeno je da crnogorska Vlada zna da Brisel neće odustati od tog zahtjeva i da je rješavanje ovih slučajeva uslov da dođe do napretka u pridruživanju naše zemlje EU. Takođe, Evropska Unija konstatovala je i snažno političko miješanje u rad medija.

Kračković je predstavnicima evropskih institucija objasnio kakva je medijska situacija u Crnoj Gori iz ugla Sindikata medija s akcentom na veliki problem nerješavanja najtežih slučajeva napada na novinare i medije, kao i na pogoršanje ekonomskog i socijalnog statusa novinara u Crnoj Gori posljednjih godina. Iz Evropske komisije su najavili i nove projekte u cilju jačanja slobode medija i istraživačkog novinarstva u zemljama Zapadnog Balkana koji bi mogli početi da se sprovode naredne godine.

Tokom posjete Briselu, delegacija medijskih udruženja država regiona imala je susret i sa predstavnicima Međunarodne i Evropske federacije novinara, čiji je Sindikat medija član, i gdje su razmijenjene informacije o medijskoj situaciji na Zapadnom Balkanu kao i nastavku zajedničke borbe  za veću slobodu medija u našem regionu.

Posjeta je realizovana u okviru projekta “Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje slobode medija i bezbjednosti novinara”, u kojem, pored SMCG, učestvuju Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), kao nosilac projekta, Udruženje BH novinara, Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije i Hrvatsko novinarsko društvo, a koji finansira Evropska komisija.

Možda vam se dopadne

Više iz:Aktivnosti

Komentari su onemogućeni.