Aktivnosti

Mobilna aplikacija namijenjena građanima/kama Crne Gore

mobilna-aplikacija-namijenjena-gradjanima/kama-crne-gore

NVO „35mm“ predstavila je u EU Info centru u Podgorici, mobilnu aplikaciju „Građanski institut“ u okviru projekta „Marginalizovani od strane sistema: Ne više!“, koji finansira Evropska unija.

„Aplikacija „Građanski institut“ je kreirana kako bi građani/ke Crne Gore mogli/e da prijave kršenje njihovih prava kao radnika, pacijenata i potrošača. Putem aplikacije za mobilne telefone građani/ke mogu da lociraju i opišu problem, ali i navedu instituciju za koju smatraju da je nadležna u rješavanju problema sa kojima se suočavaju. U mogućnosti su da prijavom problema prate faze njegovog rješavanja“, saopštila je projektna menadžerka Milica Đokđurić.

Đokđurić je u nastavku pojasnila da je „Građanski institut“  dio projekta „Marginalizovani od strane sistema: Ne više!“ koji ima za cilj da podrži marginalizovane grupe da ostvare svoja prava i slobode koja imaju kao radnici, potrošači i pacijenti.

„Kroz pomenuti projekat, koji je finansirala Evropska unija, NVO „35mm“ želi da obezbijedi direktne informacije, određene vidove pomoći obespravljenima, uključi relevantne institucije u dijalog, te izgradi jaku mrežu organizacija koje će se baviti promocijom i zaštitom prava radnika, pacijenata i potrošača“, kazala je ona.

Predstavnica NVO „35mm“ je navela da su partneri na projektu: Sindikat medija Crne Gore, Centar za zaštitu potrošača Crne Gore (CEZAP), NVO „Krug života“, Udruženje „Roditelji“, Unija slobodnih sindikata Crne Gore, CAZAS, NVO „Bolji život“ – Plav i Fondacija „Ruka prijateljstva“.

Predsjednica Sindikata medija Crne Gore, Marijana Camović, saopštila je da je ovo prvi put da organizacija na čijem je čelu sarađuje sa nevladinim organizacijama na ovaj način.

„Na drugačiji način, od onoga na koji smo navikli, se približavamo medijima i zaposlenima u tom sektoru. U okviru emisije „Knjiga žalbi“ obradili smo i široj javnosti predstavili dvije značajne teme – mediji u stečaju i prava radnika u takvim situacijama, kao i položaj novinara sa iskustvima novinara iz Crne Gore ali i zemalja iz Evropske unije i regiona“, istakla je Camović.

Ona je dodala da očekuje da mobilna aplikacija tek zaživi, a kroz kontakt sa članovima Sindikat medija će i dalje nastojati da u saradnji sa drugima radi na boljem položaju radnika. Kako je navela, u okviru projekta, Sindikat medija je zabilježio nekoliko slučajeva mobinga ali i pomogao koleginici iz medija da ostvari svoja prava jer je više godina bila izopštena iz procesa rada.

Predsjednica Udruženja „Roditelji“, Kristina Mihailović je istakla da je saradnja na ovom projektu, koju Udruženje ima sa drugim nevladinim organizacijama, od značaja jer im omogućava razmjenu informacija i iskustava iz različitih oblasti, koje kasnije koriste u savjetovanju i informisanju njihovih članova.

„Uglavnom nam se obraćaju trudnice i porodilje koje se interesuju kako da zaštite svoja prava, ali takođe žele da se informišu o pravima koja imaju. Još uvijek ne možemo reći da je praksa da se za prava obrate instutucijama, valjda zbog straha, te se uglavnom obraćaju za savjete“, kazala je Mihailović.

Ona je dodala da se pored prava na rad najčešće korisnici njihovih usluga informišu u vezi prava pacijenata i zdravstvene zaštitte i to uglavnom djece.

„Zajedničkim djelovanjem i saradnjom želimo da pomognemo pomenutim grupama, te javnost bolje upoznamo sa pravima koja ove grupe imaju. U oblasti javnih usluga postoji mnogo problema koje treba rješavati i na koje treba skrenuti pažnju“, kazala je predstavnica Centra za zaštitu potrošača, Irena Korać.

Ona je dodala da im se građani/ke najčešće obraćaju zbog pretplatničkih ugovora koji najčešće sadrže štetne klauzule, nepravilnosti u kvalitetu robe koju su kupili i slično.

„Poručujemo građanima i građankama da ne dozvole da budu zanemareni, nego da traže zadovoljenje prava koja im pripadaju“, poručila je Korać i dodala da će CEZAP i dalje raditi na informisanju, edukaciji, kao i savjetovanju potrošača.

O samoj aplikaciji „Građanski institut“ govorili su programeri Darko Kovačević i Petar Rutešić  koji su i kreirali aplikaciju koja je dostupna svim građanima/kama Crne Gore.

„Softverski tim kompanije „Neodata“ je uspio da razvije program koji će moći da koriste svi u Crnoj Gori. On je modularan i ukoliko za tim bude potrebe može se proširiti ukoliko za tim bude potrebe“, istakao je Kovačević.

Njegov kolega Petar Rutešić je objasnio da aplikaciju „Građanski institut“ može da koristi svako ko ima android telefon ili Google nalog, tako što će aplikaciju besplatno preuzeti sa Google play store-a.

„Nakon instalacije aplikacije, prijavljivanje je vrlo jednostavno. Sve je pojašnjeno na crnogorskom jeziku. Prvo treba formirati nalog a zatim je moguće prijaviti problem. Aplikacija je pregledna, prijava problema jednostavna. Postoji mapa Crne Gore sa pregledom prijava, kao i informacije o mreži „Građanski institut“. Opcija „prijavi problem“ nudi mogućnost odabira grada, zatim kategorije u koju spada problem, instutucije koja je po mišljenju građanina/ke zadužena za rješavanje problema, kao i dio za opis problema“, kazao je jedan od programera.

Rutešić je dodao da je ostavljena i opcija da informacije o slučaju bude dostupne samo administratorima sajta, ukoliko to građanin/ka koji prijavljuje problem želi.

Možda vam se dopadne

Više iz:Aktivnosti

Komentari su onemogućeni.