Aktivnosti

Predstavnici SMCG posjetili kolege u Pljevljima

odnos-opstina-prema-lokalnim-emiterima-mora-da-se-mjenja

Za članove Sindikalne organizacije informativne djelatnosti, zaposlene u Radio-televiziji Pljevlja, ključni problem je način finansiranja tog medija jer redovno imaju probleme sa Opštinom koja ne izmiruje redovno svoje obaveze.

Sindikalna organizacija informativne djelatnosti dio je Sindikata medija Crne Gore (SMCG) od njegovog osnivanja.

Zaposlenima u RTV Pljevlja je nedavno uplaćena septembarska zarada, dok je ostalim službama koje zaradu primaju iz opštinskog budžeta izmirena oktobarska, što je pokazatelj odnosa Opštine prema tom lokalnom mediju.

„Kao da nam uplaćuju milostinju, a ne zaradu“, kazale su kolege komentarišući način na koji ih Opština tretira.

Osim što ne znaju kad će im biti isplaćene zarade, zaposleni u RTV Pljevlja ne znaju ni koliko se kasni sa uplatom poreza i doprinosa.

Prema informacijama koje imaju, duguju im se porezi za tri do četiri godine, a sa isplatom reprograma se prestalo prije oko godinu i po. U RTV Pljevlja je urađena i nova sistematizacija radnih mjesta koja je pravednija prema jednom dijelu zaposlenih i njihove zarade su djelimično uvećane.

Predsjednica SMCG Marijana Camović, član Glavnog odbora Predrag Nikolić i članica Stručne službe Bojana Laković upoznali su kolege iz Pljevalja o aktivnostima SMCG i objasnili načine na koje SMCG može da im pomogne u rješavanju problema, prije svega kroz besplatnu pravnu pomoć. Takođe, uručene su i im i članske karte SMCG, koje su, kao i posjete, finansirane iz projekta Međunarodne federacije novinara „Union to Union – Recruitment and organising CEE 2016“.

Možda vam se dopadne

Više iz:Aktivnosti

Komentari su onemogućeni.