Aktivnosti

Koliko su mediji (ne)slobodni, a novinari (ne)bezbjedni?

zapadni-balkan:

Nezavisno udruženje novinara Srbije, u saradnji s pet udruženja iz regiona, otvoriće u utorak, 6. decembra, dvodnevnu regionalnu konferenciju tokom koje će biti predstavljeni rezultati istraživanja o nivou medijskih sloboda i bezbjednosti novinara na prostoru Zapadnog Balkana. Komparativna analiza će dati odgovore na pitanja kako se zemlje regiona porede kada su u pitanju pravna zaštita medija i novinarskih sloboda, položaj novinara u redakciji, profesionalna etika i nivo cenzure, kao i bezbjednost novinara i nekažnjivost napada na njih.

Istraživanje koje su realizovali Sindikat medija Crne Gore i udruženja u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Kosovu pokazalo je da na teritoriji Zapadnog Balkana:

Zakoni koji garantuju slobodu i pluralizam medija nisu primenjivani u praksi, približno 70% novinara smatra da je njihov ekonomski položaj dramatično opao, ali se iz straha od gubitka posla ne udružuju u sindikate, na rad više od polovine novinara utiče strah od tužbe, a isti procenat ispitanika rekao je da na njihov rad utiče i cenzura. Nalaze regionalnog istraživanja predstaviće dr Snežana Trpevska, glavna istraživačica, dok će posle uvodnih govora rezultate komentarisati i ostali učesnici, uključujući i predstavnike Sindikata medija Crne Gore, Udruženje/udruga BH novinari, Hrvatsko novinarsko društvo, Udruženje novinara Makedonije i Udruženje novinara Kosova.

Istraživanje je sprovedeno u okviru projekta Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara na Zapadnom Balkanu čiju realizaciju podržavaju Evropska Komisija i Ministarstvo kulture i informisanja RS.

Možda vam se dopadne

Više iz:Aktivnosti

Komentari su onemogućeni.