SafeJournalists

SJ: Prijetnje novinarima/kama u Sjevernoj Makedoniji i Srbiji

Novinarka Istraživačke laboratorije Makedonije (IRL) Maja Jovanovska primila je prijetnje od načelnika Odjeljenja za urbanizam u Opštini Mavrovo i Rostuša Sadredina Elezoskog nakon izvještavanja o nelegalnim objektima koji se grade u Nacionalnom parku Mavrovo. 

Tim IRL-a je 2. juna 2022. bio u Mavrovu na sastanku sa nekoliko zaposlenih u opštini i JP Nacionalnom parku Mavrovo. Samo je načelnik Odjeljenja za urbanizam u opštini Sadredin Elezoski odbio da se sastane sa novinarima/kama, iako je, prema riječima Jovanovske, više puta kontaktiran i još uvek se čekaju odgovori na pitanja upućena 4. aprila. Nakon što je pozvao novinarku Maju Jovanovsku uputio joj je uvrede i prijetio riječima: „Čuvajte se danas. Vidjećete šta bi vam se moglo dogoditi ako dođete ovamo.”

„Ranije su mi stizale indirektne prijetnje u vezi sa istraživanjem na kojem radim i one su upućivane od strane ljudi na moćim i uticajnim pozicijama. Ali ovo je prvi put da su mi direktno prijetili. U početku sam se zaista uplašila, jer istraživanja na kojima radimo sve više dokazuju političke i poslovne interese za uništenje najvećeg nacionalnog parka Mavrovo“, rekla je Jovanovska za AJM povodom ovih prijetnji.

 Još jedna prijetnja upućena je srpskom novinaru portala Nova.rs Peri Jovoviću.

Jovović je prije dva dana, 5. juna 2022. godine, na Instagramu dobio prijeteću poruku sa profila pod nazivom „Crveni đavoli“, sledećeg sadržaja: „Misliš da smo zaboravili kad si bio u Prištini? P…. ne znaš šta ti se sprema!“

S obzirom na to da je Jovović pre osam mjeseci dobio nekoliko ozbiljnih prijetnji, koje su još u postupku pred tužiocem, novinar je uplašen i razočaran koracima koji su preduzeti do sada.

“Ovakve poruke nisu rijetkost, ali to nikako ne znači da nisu opasne – jer nikada ne znate ko i kada će vas zapravo pronaći i pokušati da vam naudi. Lično nemam povjerenje da će institucije uraditi svoj posao i pronaći odgovorne, ali se ipak nadam da u njima postoji malo ljudskosti i savjesti i da su svjesni da se ovakve stvari sjutra mogu desiti njima, njihovoj porodici, djeci i prijateljima”, izjavio je Pero Jovović za SafeJournalists mrežu.

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, najoštrije osuđuje prijetnje upućene novinarima/kama i poziva institucije u Sjevernoj Makedoniji i Srbiji da reaguju u najkraćem mogućem roku- da se pronađe i sankcioniše počinilac u Srbiji i da gospodin Elezoski snosi posledice svog ponašanja u Sjevernoj Makedoniji.

Dragan Sekulovski, direktor SafeJournalists mreže takođe traži hitnu reakciju nadležnih organa.

“Kada dođe do ozbiljne opasnosti po život novinara/ki samo zato što rade svoj posao u interesu javnosti, od najveće je važnosti da institucije brzo reaguju. Stoga Ministarstvo unutrašnjih poslova i Tužilaštvo moraju pokazati kapacitet i spremnost da istraže i kasnije kazne počinioce. To je jedini način da se smanji politika nekažnjivosti i demotivišu budući napadi na medijske radnike/ce“, rekao je Sekulovski o ovim prijetnjama.

Mreža Safejournalists će o ovim slučajevima obavijestiti relevantne međunarodne aktere.

Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana/ki.

 

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb – Tirana, 7. jun 2022.

 

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.