Aktivnosti

Zaposleni vide značaj sindikalnog organizovanja

Photo: SMCG

Sindikat zaposlenih Radio-televizije Crne Gore (RTCG) je jak jer je stvoren iz nužde i kao odgovor na sve veće pritiske menadžmenta, ocijenjeno je na sastanku predstavnika te sindikalne organizacije i Sindikata medija Crne Gore (SMCG).

Sindikat zaposlenih RTCG već pet godina dio je Sindikata medija a ovo je bila prva posjeta zaposlenima u tom mediju. Nešto manje od 300 zaposlenih učlanjeno je u ovu radničku organizaciju, a od osnivanja 40-50 ljudi se penzionisalo, a oko 60 novih se učlanilo.

Javni servis, u kome trenutno radi oko 740 zaposlenih, jedan je od rijetkih medija u Crnoj Gori koji je usvojio Kolektivni ugovor.

“I posle potpisivanja Kolektivnog ugovora nije bilo isčlanjivanja, naprotiv. Nadamo se da će se povećavati broj članova, posebno se nadamo da će nam se pridružiti i zaposleni u portalu RTCG”, poručila je predsjednica Sindikata zaposlenih RTCG Jadranka Drobnjak.

Drobnjak je kazala da je u toku rad na izradi Akta o sistematizaciji zaposlenih, a da izmjene Kolektivnog ugovora moraju čekati usvajanje sistematizacije.

Predsjednica Sindikata medija Crne Gore (SMCG) Marijana Camović Veličković istakla je značaj kolektivnog ugovora za zaposlene, ali i podsjetila na težak rad i dugotrajne pregovore koji su prethodile usvajanju postojećeg dokumenta. Ona je ocijenila da se neke stvari mijenjaju u Javnom servisu, ali da to nije uvijek na zakonit način.

“Akt o sistematizaciji se svako malo mijenja, a kolektivni ugovor u Javnom servisu predstavlja izgovor za loše zarade onog dijela zaposlenih koji nijesu u milosti menadžmenta. Tako je bilo ranije a i sada je tako”, poručila je ona.

Sastanku su prisustvovali i zaposleni u portalu Javnog servisa, koji još nijesu učlanjeni u sindikat, ali i generalni direktor RTCG Boris Raonić.

Posjeta je dio projekta „Sindikat za fer oporavak – Jačanje uloge sindikata u ublažavanju uticaja COVID-19 krize “, koji podržava Evropska federacija novinara (EFJ) uz podršku Evropske komisije (EK).

Možda vam se dopadne

Više iz:Aktivnosti

Komentari su onemogućeni.