SafeJournalists

SJ: Premijer Albanije zabranio novinaru da prisustvuje konferencijama za štampu

safejournalists:-we-stand-by-our-belarus-colleagues

Prošlog petka, 1. jula, tokom konferencije za novinare, premijer Albanije Edi Rama rekao je Klevinu Muki, novinaru A2 CNN TV stanice (filijala CNN-a u Albaniji) da mu naredna tri mjeseca neće biti dozvoljeno da prisustvuje njegovim konferencijama za štampu i da mora biti poslat na „prevaspitavanje” za ono što Rama smatra neetičkim ponašanjem novinara.

Novinar Klevin Muka pitao je ministarku Oltu Džaku o njenom sukobu interesa kao ministarke zbog činjenice da je njen suprug strateški investitor vlade Albanije u sektoru turizma. Rama nije dozvolio ministrki da odgovori, već je novinara javno označio kao nedobrodošlog na budućim konferencijama.

Predstavnica Safe Journalists mreže u Albaniji Blerjana Bino objasnila je da je ovo drugi put da Rama to čini novinarima na konferencijama za štampu kada mu se ne sviđa pitanje.

„Premijer je uskratio novinaru pravo da dobije adekvatan odgovor na veoma dobro pitanje od javnog interesa. Klevinovo pitanje, ako bi se na njega odgovorilo, omogućilo bi ministarki Džački i premijeru da sagledaju pitanje sukoba interesa i pružilo bi javnosti veću transparentnost. Umjesto toga, premijer je još jednom izabrao bahatost i zatvaranje vrata novinarima, posebno kritičkim”, rekla je o ovom slučaju Blerjana Bino.

Ona je takođe bila zabrinuta zbog nedostatka novinarske solidarnosti tokom konferencije.

„Međutim, sada se medijska zajednica, nezavisne organizacije i OCD okupljaju iza Klevina u nastojanju da podrže kritičko i nezavisno kvalitetno novinarstvo. Definitivno nam treba više solidarnosti među novinarima/kama u Albaniji i širi savezi za slobodu medija“, zaključila je Bino.

SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, oštro osuđuje ponašanje premijera Albanije. Političari bi trebalo da prestanu da optužuju novinare/ke za „neetičko ponašanje“ kada im se ne dopadaju pitanja koja postavljaju novinari/ke. Podsjećamo ih da su dužni da odgovore na sva pitanja od javnog interesa, a ne da uskraćuju odgovore. Javna funkcija mora da trpi veći stepen kritičkog mišljenja koje se odnosi na rezultate u vezi sa obavljanjem funkcije.

Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana/ki.

 

Priština – Skopje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 4. jul 2022.

 

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinara

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.