Saopštenja

SMCG osuđuje napade na Zorana Ivanovića i Duška Mihailovića

Sindikat medija Crne Gore najoštrije osuđuje napade na snimatelja Televizije Nikšić Zorana Ivanovića i novinara dnevnog lista “Pobjeda” Duška Mihailovića koji su se desili tokom sinoćnjih nereda u Nikšiću. Ovo su novi u nizu napada na medijske radnike dok su obavljali svoj posao a koji su posljedica oštrih i opasnih podjela u društvu. I najveći broj napada na novinare i medijske radnike od prošle godine desili su se iz istog razloga.

Sindikat medija traži od nadležnih da hitno istraže sinoćnje slučajeve i procesuiraju napadače kako bi se ponovo poslala poruka da su napadi na novinare i medijske radnike neprihvatljivi, bez obzira na uređivačke politike njihovih medija ili bilo koje druge okolnosti. Ova poruka, nažalost, još ne dopire do političkih elita i dijela građana pa nam se ovakve stvari iznova i iznova dešavaju.

I pored pooštravanja kaznene politike kada su u pitanju napadi na novinare očigledno je da su događaji visokog rizika i dalje veoma opasni za novinarsko izvještavanje pa ponovo pozivamo i Ministarstvo unutrašnjih poslova i Upravu policije da blagovremeno djeluju tokom ovakvih dešavanja i obezbijede najveću moguću zaštitu novinarima i medijskim radnicima na njihovim radnim zadacima. Jasno je da bez rješavanja ovog problema nema ni bržeg puta ka članstvu u Evropskoj Uniji ali smatramo da to nije prioritet u ovom trenutku već da je najvažnije obezbijediti fizičku sigurnost novinara kako ne bi strahovali svaki put kad odu da izvještavaju sa nekog protesta ili okupljanja.

SMCG

Možda vam se dopadne

Više iz:Saopštenja

Komentari su onemogućeni.