SafeJournalists

SJ: Bugarski novinari i aktivisti napadnuti u Srbiji, zapaljen automobil novinara u Bosni i Hercegovini

Tim istraživačkih novinara Bugarske nacionalne televizije (BNT) „Tragovi ostaju” i ekoaktivisti iz Bugarske i Srbije fizički su napadnuti u Srbiji. Napad se dogodio juče popodne, 14. juna, na državnom putu ispred rudnika “Podvirovi” u selu Karamanica u opštini Bosilegrad.

U TV ekipi bili su novinarka Bogdana Lazarova, snimatelji Dimitar Slavov i Nikolaj Andreev i tehničar Robert Vecov. Prisutni su bili i ekoaktivisti iz Sofije Dimitar Kumanov iz Ribolovnog kluba „Balkanka” i dr Valentin Janev, Branko Mitov i Dimitar Dimitrov iz Bosilegrada.

Tim novinara iz Bugarske došao je u Srbiju da snimi priču o zagađenju životne sredine u pograničnom području u opštini Bosilegrad. Imali su sve potrebne dozvole za snimanje u Srbiji.

Kako su se novinari i aktivisti približavali rudniku, na oko 50 metara od ulaza u rudnik, minibus im je blokirao put, pa su dalje morali da idu pješke. U tom trenutku šest-sedam ljudi, uključujući i direktora rudnika, napalo je ekipu, najprije gađajući ih kamenjem, a zatim i pesnicama.

Kako javlja Bugarska nacionalna televizija, u Bosilegrad je došao generalni konzul Bugarske u Nišu Dimitar Canev. Uz njegovu pomoć podnijeta je prijava policiji u Bosilegradu. Obavješteni su Ambasada Bugarske u Beogradu i generalni konzul.

 

Zapaljen automobil u Bosni i Hercegovini

U Trebinju u Bosni i Hercegovini sinoć je zapaljen automobil u vlasništvu novinarke RTRS-a Nataše Miljanović-Zubac.

Kako je saopšteno iz Policijske uprave Trebinje, Policijskoj stanici Trebinje je 15.06.2022.godine, oko 03:45 časova, prijavljeno da je došlo do požara na parkiranom putničkom vozilu Ford koji je vlasništvo N.M.Z. iz Trebinja. Vatru su ugasili pripadnici Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje. O svemu navedenom obaviješten je dežurni tužilac Okružnog tužilaštva Trebinje. U toku je uviđaj i utvrđivanje okolnosti nastanka požara.

BH novinari podsjetili su da je Nataša Miljanović-Zubac u februaru prošle godine bila žrtva verbalnih napada i uvreda koje joj je javno uputio Vojislav Šešelj, lider Srpske radikalne stranke. Za ovaj slučaj trenutno se vodi proces na sudu u Beogradu.

Mreža SafeJournalists koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu najoštrije osuđuje ove napade na novinare/ke i njihovu imovinu. Pozivamo institucije u Srbiji da sankcionišu napadače na bugarske novinare koji su identifikovani. Zahtijevamo i od nadležnih organa u Bosni i Hercegovini da u što kraćem roku reaguju i pronađu počinioce koji su zapalili automobil novinarke Nataše Miljanović-Zubac.

Direktor SafeJournalists mreže Dragan Sekulovski takođe traži hitnu reakciju nadležnih organa.

“Umjesto da se smanji broj prijetnji i napada na novinare/ke, svake godine ih je sve više. To znači da se institucije nisu trudile da zaštite novinare/ke i njihova prava da rade svoj posao. Ovakvi napadi na novinare/ke su neprihvatljivi u zemljama koje teže da budu članice Evropske unije i to moramo da objašnjavamo nadležnima. Moraju biti proaktivni i adekvatno procesuirati svaki napad koji se dogodi”, rekao je Sekulovski.

SafeJournalist mreža će obavijestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovim slučajevima.

Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana/ki.

 

Priština – Skopje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 14.6.2022.

 

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinara

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.