SafeJournalists

SafeJournalists: Snimatelj portala „Insajderi“ fizički napadnut na Kosovu

Snimatelja portala ,,Insajderi“ Jetmira Mujija jutros je u Sjevernoj Mitrovici fizički napala grupa lokalaca.

Dok su snimatelj Jetmir Muji i novinar Visar Duriki čekali intervju, primjetili su, kako im se činilo, nepoznate osobe koje na silu tjeraju mladića da uđe u njihov automobil. Muji je odlučio da izvadi telefon i snimi ovaj događaj. Dok je snimao, napali su ga ovi isti ljudi i završio je u bolnici na jugu Mitrovice. Slučaj je prijavljen policiji, a Duriki je već dao izjavu policiji.

Džemajl Redža, predsjednik Odbora Udruženja novinara Kosova, izrazio je zabrinutost povodom napada i problema sa kojima se novinari/ke suočavaju kada izvještavaju iz ove oblasti: „Napad se dešava u trenutku kada nema prisustva policije na mjestu incidenta, pa stoga ovakvi napadi mogu proći nezapaženo. Pozivamo Kosovsku policiju da pronađe načine da osigura bezbjednost novinara/ki koji izvještavaju sa sjevera, i da odmah istraži napad i pronađe počinioce“, rekao je Redža.

SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu AJK u osudi fizičkog nasilja nad medijskim radnicima i poziva nadležne organe da sprovedu efikasnu istragu i adekvatno sankcionišu počinioce.

SafeJournalists mreža će obavijestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana/ki.

 

Priština – Skopje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 17. novembar 2022.

 

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinara

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.