SafeJournalists

SafeJournalists: Sankcionisati odgovornog za prijetnje smrću novinarima/kama N1

Redakcija N1 portala primila je sinoć prijetnju smrću u komentarima na veb stranici.

Prijetnja je stigla u komentaru na prilog i tekst o boravku predsjednika Srbije u Americi povodom sjednice Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu, nakon koje je delegacija Srbije pokrenula lobiranje u vezi sa Rezolucijom o Srebrenici. Posle niza uvreda, da su (novinari/ke N1) ,,najgora banda”, ,,plaćeni izdajnici/e od stranih sila moći” i optužbi da ,,odavno javno istupaju prema srpskom narodu i vlasti”, redakciji je zaprijećeno da će uskoro biti likvidirani, neutralisani i da od njih neće ostati ništa. Takođe, u komentaru se navodi da ,,zlikovaca ima više”, te se pominju i mediji Nova S i Danas. NUNS je prijetnju prijavio Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) apeluje na nadležne institucije da hitno reaguju i riješe ovaj slučaj. Ne prvi put ove godine, NUNS upozorava na učestalost prijetnji i napada na novinare/ke N1 medija i ističe da nereagovanje nadležnih institucija nasilnicima daje vjetar u leđa da zastrašuju pa i fizički napadnu novinare/ke. Iz NUNS-a napominju da su ovog puta novinarima/kama upućene direktne prijetnje. Takođe naglašavaju da je u prijetnjama i uvredama koje se upućuju novinarima/kama primjetan obrazac koji koriste visoki državni funkcioneri/ke kada targetiraju novinare/ke određenih medija i zato pozivaju funkcionere/ke da umjesto obračunavanja sa novinarima/kama odgovaraju na njihova pitanja.

SafeJournalists mreža, koja predstavlja medijske profesionalace na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu NUNS-u i poziva nadležne institucije da što prije pronađu i sankcionišu osobu koja je uputila prijetnje i na taj način pošalju jasnu poruku da staju u zaštitu novinara/ki.

SafeJournalists mreža će informisati relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane.

Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana/ki.

 

Priština – Skoplje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 26.04.2024.

 

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.