Projekti

Novi projekat EFJ-a o izgradnji kapaciteta i socijalnim pravima novinara

Photo: EFJ

Evropska federacija novinara (EFJ) pokrenula je novi projekat “Stand Up for Journalism“ (SUJ) u Briselu, 22. aprila 2024. godine. Početnom sastanku prisustvovali su predstavnici novinarskih sindikata i udruženja iz Danske, Francuske, Crne Gore, Srbije i Turske, partneri na projektu i pridruženi partneri Evropska radiodifuzna unija (EBU) i Eurocadres.

Projekat vodi EFJ i finansijski će podržati šest partnera, novinarskih sindikata i udruženja u EU i zemljama kandidatima koji su članovi EFJ-a: NUNS (Srbija), TUMM (Crna Gora), DJ (Danska), TGS (Turska), SNJ-CGT (Francuska).

Stand up for Journalism je projekat koji finansira EU sa ciljem poboljšanja kapaciteta nacionalnih novinarskih sindikata i udruženja u suočavanju sa izazovima koje donosi digitalna transformacija u medijima; i sve više uticaja različitih vanrednih situacija kao što su pandemija Covid-19 i ekonomska, društvena i politička kriza izazvane međunarodnim konfliktima i nestabilnostima.

Preciznije, SUJ će se fokusirati na kapacitete novinarskih sindikata u kolektivnom pregovaranju, predstavljanju radnika (posebno frilensera/atipičnih radnika) i uključivanju u socijalne dijaloge. Biće organizovana serija od pet tematskih radionica za izgradnju kapaciteta, programi izgradnje kapaciteta nacionalnih partnera koji su izabrani zbog njihove regionalne reprezentativnosti, dve istraživačke studije i završna konferencija za širu evropsku razmjenu i diseminaciju.

Skoro svuda u Evropi uslovi rada za novinare se pogoršavaju, a sloboda medija trpi. Pod ovim okolnostima, Stand Up for Journalism pruža sjajnu priliku članovima EFJ-a da rade zajedno, nauče najbolje prakse o širokom spektru pitanja koja se tiču novinara, razviju strategije za jačanje njihovog rada i uspostave društveni dijalog sa izdavačima, vlasnicima medija, društvenim platformama i kreatorima politike“, rekao je generalni sekretar EFJ-a Rikardo Gutijerez.

Projekat Stand up for Journalism dio je kontinuiranog rada EFJ-a na pružanju projekata izgradnje kapaciteta za svoje članove, a poslednji je Poverenje i kvalitet u novinarstvu.

Projekat je počeo 1. aprila 2024. godine u trajanju od 18 meseci. Za više informacija posjetite https://europeanjournalists.org/stand-up-for-journalism/.

 

Ovaj projekat sufinansira Evropska unija. Izneti stavovi i mišljenja su, međutim, samo autorovi i ne odražavaju nužno stavove Evropske unije. Za njih se ne može smatrati odgovornim ni Evropska unija ni organ koji dodjeljuje sredstva.

Možda vam se dopadne

Više iz:Projekti

Komentari su onemogućeni.