SafeJournalists

SafeJournalists: I dalje ugrožena sigurnost novinara/ki na Kosovu

U toku jučerašnjeg dana, u Zvečanu i Kosovskoj Mitrovici, dogodilo se nekoliko incidenata u kojima su napadnuti novinari/ke i ugrožena im je bezbjednost.

Ekipa ATV-a napadnuta je kamenicama dok je izvještavala o protestu ispred zgrade Opštine u Zvečanu. Prema pisanju medija, nekoliko maskiranih osoba gađalo je vozilo u pokretu, što je za posledicu imalo lakše povrede novinara Fatluma Jašarija i snimatelja Blenda Tačija, kao i razbijanje stakla na automobilu.

U Kosovskoj Mitrovici, nakon hapšenja M.M. novinari su bili spriječeni da rade svoj posao. Naime, novinarka Radija KiM Zorica Krstić Vorgučić izvjestila je da snimanje nije dozvoljeno, i da korišćenje telefona može biti „vrlo opasno“- „Kako po telefon, tako i samog novinara/ku, ali i učesnike/ce protesta koji su telefonirali ili probali da nešto snime“, navela je novinarka.

Maskirani ljudi prilazili su novinarima/kama, upozoravali ih i agresivno govorili da ne snimaju i fotografišu, jer će biti posledica. Kako navodi Krstić Vorgučić, jednoj od novinarki su obrisali fotografije sa mobilnog telefona.

Četvoročlanoj Ekipi TV Nova S zabranjeno je da snimaju, uz neprimjereno grubo i nasilno obraćanje.

Urednica portala Kossev Tatjana Lazarević takođe je obavijestila NUNS da su na nju u više navrata nasrnuli zabranjujući joj da izvještava, i pokušavali da prekinu snimanje i oduzmu telefon.

Novinarke nisu uspjele da dobiju ni izjave od predstavnika Srpske liste, a ova stranka nije se oglasila ni saopštenjem.

Posebno se opasna kampanja nastavila danas preko dijela društvenih mreža, gdje se posebno targetira Tatjana Lazarević, kao i novinari/ke uopšte, kao neko ko je odgovoran za hapšenja i nebezbjednost.

SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svojim članicama Nezavisnom udruženju novinara Srbije i Udruženju novinara Kosova u zabrinutosti za sigurnost novinara/ki koji izvještavaju na Sjeveru Kosova i poziva sve aktere, uključujući prije svega političke subjekte, te relevantne institucije da se hitno obustavi targetiranje i napadi na novinare/ke.

SafeJournalists mreža će obavijestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana/ki.

 

Priština – Skopje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 14.06.2023.

 

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.