SafeJournalists

SafeJournalists: Nezavisna komisija za medije na Kosovu ne treba da oduzme medijsku licencu mediju KLAN KOSOVA

Ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine Kosova suspendovalo je dozvolu za rad privatnoj nacionalnoj televiziji Klan Kosova odlukom bez presedana, bez navođenja pravnog osnova i bez prethodnog obaveštenja. 

Ministarstvo, odnosno kosovska Agencija za privredne registre, donijela je odluku da “suspenduje sertifikat o poslovanju  kompanije „KLAN KOSOVA“ DOO, vlasnice TV kanala KLAN KOSOVA”. Pravni osnov po kome je odluka donijeta nije jasan i može ugroziti rad pomenutog medija. To takođe može dovesti do oduzimanja medijske licence TV kanalu KLAN KOSOVA.

Udruženje novinara Kosova (AGK) smatra akciju vlade, premijera Aljbina Kurtija i Levizja Vetevendosje bez presedana u novoj istoriji Kosova i direktnim pokušajem da se diktira i kontroliše medijski sadržaj Klan Kosova. Iz AGK-a smatraju da je ovakva odluka donijeta sa ciljem da se prenese poruka drugim medijima, te da sloboda medija i izražavanja nikada nije bila ugroženija nego što je trenutno.

„Zgroženi smo odlukom, prvom takve vrste u zemlji od kraja rata. Ovo je jasan pokušaj Vlade da ostvari svoj uticaj na privatne medije. To je politički, dobro planiran čin u sve težem okruženju u kome mediji na Kosovu rade. Zabrinuti smo za rad naših kolega novinara/ki, snimatelja/ki i drugih medijskih radnika/ca, u ovim neizvjesnim vremenima“, rekao je Džemajl Redža, predsjednik AGK-a.

SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu AGK-u i poziva Nezavisnu komisiju za medije da ne oduzima medijsku licencu i dozvoli da se administrativne procedure odvijaju bez pritiska.

 

SafeJournalists mreža će obavijestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana/ki.

 

Priština – Skopje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 16.06.2023.

 

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.