SafeJournalists

SafeJournalists: Verbalno napadnuti novinari u Albaniji

Novinari iz raznih medija verbalno su napadnuti i prijećeno im je rano jutros na sjednici Demokratske stranke (DS). Ove prijetnje, koju su navodno uputile pristalice bivšeg predsjednika DS, ometaju ne samo tok slobodnog novinarstva, već i ugrožavaju bezbjednost i dobrobit onih koji služe javnom interesu.

Novinari Osman Stafa iz News 24, Ardit Hokha iz EuroNews-a, Andon Kello iz MCN-a, Ermal Rizai sa Siri Tv i Isa Miziraj iz Ora News-a nisu mogli da obavljaju svoju dužnost. Pojedinci, navodno pristalice Lulzima Baše, bivši predsjednik Demokratske stranke, pokušali su da im oduzmu kamere i mikrofone, gurali su novinare, vikali na njih, vrijeđali ih i prijetili im fizičkim nasiljem ako nastave da snimaju i izvještavaju.

Novinar Isa Miziraj objavio je na svom Fejsbuku da su pristalice Lulzima Baše, bivšeg predsjednika Demokratske partije, psovale i vrijeđale članove opozicije DS. Prijetnje su se dalje nastavile da se upućuju novinarima prisutnim u prostorijama sastanka. Miziraj je rekao da ih je grupa ljudi zamolila da isključe kamere i da ne snimaju. Novinar Osman Stafa je takođe naveo da su pojedine Bašine pristalice uputile verbalno nasilja, prijetnje, uvrede i pokušale fizičko nasilje nad novinarima u blizini sjedišta Demokratske stranke.

„Verbalno nasilje, prijetnje, uvrede i pokušaji fizičkog nasilja nad novinarima u ranim jutarnjim časovima u blizini sjedišta Demokratske stranke su zvono za uzbunu ne samo za slobodu medija, već i za fizičku bezbjednost novinara“, naveo je Miziraj u svojoj objavi na Fejsbuku.

Blerjana Bino, istraživačica SafeJournalists u Albaniji, rekla je: „Nedavni napad na novinare na sastanku Demokratske partije je uznemirujući pokazatelj rizika sa kojima se novinari u Albaniji suočavaju, i naglašavaju kontinuiranu nesigurnost slobode štampe. Ovaj događaj naglašava krucijalnu potrebu da političke partije, njihovi članovi, podržavaoci i šira javnost poštuju ulogu novinara/ki. Ovo je takođe podsjetnik na to kako antimedijsko raspoloženje političara i korišćenje zapaljivog jezika protiv novinara/ki mogu da podstaknu fizičke prijetnje, i time naruše suštinske temelje nezavisnog i profesionalnog novinarstva”.

SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, poziva Demokratsku stranku da se javno ogradi od ovog incidenta i osudi postupke svojih pristalica. Očekuje se zvanična izjava u kojoj stranka priznaje ozbiljnost situacije i navodi korake kako bi se osiguralo da se takav incident više ne ponovi. Mreža dalje poziva da se sprovedu sveobuhvatne mjere za sprečavanje ovakvih incidenata u budućnosti, te da se novinarima/kama osigura bezbjednost i slobodu u radu.

SafeJournalists mreža će obavijestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana/ki.

 

Priština – Skopje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 07.06.2023.

 

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.