SafeJournalists

Safe Journalists: Gradonačelnik Tirane verbalno napao novinarku BIRN-a Olu Džamu

Safe Journalists  mreža osuđuje uznemirujući verbalni napad gradonačelnika Tirane Eriona Veliaja na Olu Džamu, novinarku Balkanske istraživačke mreže (BIRN) Albanija. Ovaj incident, koji je posledica istraživanja o slučaju korupcije koji uključuje političare i visoke javne zvaničnike u Albaniji, izaziva ozbiljnu zabrinutost u vezi sa stanjem slobode štampe i javnog diskursa u Albaniji.

Nakon istraživanja koje su objavili Ksama i BIRN Albanija o tekućoj istrazi SPAK-a o slučaju spalionice u Albaniji 13. jula, gradonačelnik Veliaj je verbalno napao novinarku. Članak, koji predstavlja analizu zasnovanu na podacima SPAK-a u vezi sa ovim slučajem, navodi imena različitih visokih zvaničnika, uključujući i samog gradonačelnika, a nastao je uz posvećenost javnom interesu i istražnom integritetu.

Gradonačelniku je ponuđena mogućnost da da svoj komentar prije objavljivanja članka, što je on odbio. Nakon objavljivanja članka, on je lično napao gospođu Džamu, rekavši joj „Ti nisi novinar, ti si naručeni ubica“ u poruci na mreži Whatsapp. Ovaj alarmantni verbalni napad pratila je uznemirujuće slična retorika drugih medija, što je dodatno pojačalo neprijateljsko okruženje za novinarku.

„Ova agresivna reakcija ne samo da ugrožava ličnu bezbjednost gospođe Džame, već i predstavlja prijetnju za druge novinare/ke u Albaniji, posebno za one koji se bave istraživačkim novinarstvom“, rekla je Blerjana Bino, istraživačica SafeJournalists mreže u Albaniji. ,,To predstavlja pokušaj da se uguši nezavisno i kritičko novinarstvo i izbjegne javna odgovornost i nadzor”, dodala je Bino.

Mreža SafeJournalists zahtjeva od gradonačelnika Veliaja da odmah prekine zastrašivanja i ponudi javno izvinjenje gospođi Džami. Takođe, apelujemo na druge medije da se ponašaju odgovorno i da se uzdrže od eskalacije štetne retorike protiv svojih kolega/inica.

Solidarni smo sa Olom Džamom, novinarkom BIRN-a Albanija i svim albanskim novinarima/kama koji su posvećeni održavanju transparentnosti i odgovornosti onih koji su na javnim funkcijama. Nastavićemo da pomno pratimo situaciju, osiguravamo bezbjednost naših kolega i koleginica i pružamo otpor svakom obliku gušenja slobode štampe.

SafeJournalists mreža će obavijestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana/ki.

 

Priština – Skopje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 16.07.2023.

 

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.