SafeJournalists

Regionalna platforma snažno osuđuje pritiske i prijetnje na novinare i menadžment RTV Unsko-sanskog kantona

regionalna-platforma-snazno-osudjuje-pritiske-i-prijetnje-na-novinare-i-menadzment-rtv-unsko-sanskog-kantona

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zastupanje slobode medija i bezbjednosti novinara, koja predstavlja više od 8000 članova, snažno osuđuje prijetnje i pritiske na novinare i menadžment Radio Televizije Unsko-sanskog Kantona.

Predstavnici Vlade i Parlamenta Unsko-sanskog Kantona već mjesecima prijete novinarima i urednicima Radio Televizije Unsko-sanskog Kantona (RTV USK) dovodeći ih u ponižavajuć i nesiguran položaj. Političko vođstvo ovog kantona teži smjeni cijelog menadžmenta RTV USK, uključujući i direktora Izeta Mustafića i imenovanju novog direktoa i Nadzornog odbora po mjeri stranaka koje su na vlasti u ovom kantonu.

Prema riječima novinarke RTV USK, Melite Mujadžić, cijela situacija se pogoršava i prijetnje postaju sve češće i nasilnije: „Premijer Unsko-sanskog Kantona, Husein Rošić, prijeti nam sa policijskom intervencijom ukoliko direktor Izet Mustafić i menadžment RTV USK ne budu smijenjeni do četvrtka, 28. juna.“

Marko Divković, predsjednik Udruženja BH novinari kazao je: „Možemo vidjeti primjer klasičnog pritiska na urednike da služe vladajućim političkim partijama. Nažalost, RTV Unsko-sanskog kantona nije jedini mediji koji se suočava sa ovakvim pritiscima. Ovo je neprihvatljivo kršenje slobode medija u Bosni i Hercegovini.

Udruženje/udruga BH novinari registrovalo je ovaj slučaj kao petu prijetnju novinarima od strane političara u prvoj polovini 2018. godine.

Napad i prijetnja novinarima je direktan napad na slobodu izražavanja i na pravo građana da budu informisani.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Skopje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 28.06.2018.

Udruženje BH novinari
Sindikat medija Crne Gore
Hrvatsko novinarsko društvo
Udruženje novinara Kosova
Udruženje novinara Makedonije
Nezavisno udruženje novinara Srbije

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.