SafeJournalists

Hitno istražiti napad na novinare tokom demonstracija u Sarajevu

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje slobode medija i bezbjednosti novinara, koja zastupa više od 8000 članova, snažno osuđuje fizički napad na novinare portala Klix.ba i Al Džazira Balkans, koji se desio tokom protesta demobilisanih bivših ratnih boraca, održanog juče 26. jula u Sarajevu.

Jedna od demonstrantkinja, Esma Turulja, napala je reportera sa metalnom šipkom, nanijevši mu lakše fizičke povrede. Posebno zabrinjava to što je kasnije hvalila svoj primitivni čin, pominjući novinare drugih medijskih kuća sa kojima je namjeravala da se “obračuna”. Napadnut je i novinar Al Džazira Balkans, nakon što je pokušao da spriječ napad na svog kolegu iz Klix.ba.

Dan nakon demonstracija, portal Klix.ba dobio je prijetne i uvrede putem telefona od muškarca koji se predstavio kao jedan od demonstranata.  Kako je navela Borka Rudić, Generalna sekrtarka Udruženja BH novinari: “Udruženje BH novinari snažno osuđuje ovaj napad. Jasno je da je ovo bio planirani napad na novinare, kako bi ih spriječili da otkriju šta se dešavalo na protestu. Zato mi tražimo hitnu i efektivnu istragu napada i da se pošalje jasna poruka demonstratorima, kao i građanima BIH. Nasilje nad novinarima je krivično djelo koje će biti kažnjeno u skladu sa postojećim zakonima.”

Regionalna platforma podržava napore Udruženja BH novinari u cilju zaštite slobode medija i bezbjednosti novinara u BiH. Podsjećamo da je ovo treći napad na novinare koji su izvještavali sa demonstracija demobilisanih bivših ratnih veterana tokom 2018. godine. Novinari portala Bljesak su napadnuti na graničnom prelazu između Hrtvatske i Bosne, Bijača a novinar Marko Divković, dopisnik RT BH i predsjednik Udruženja BH novinari su napadnuti u Tuzli. Ovo je, takođe, četvrti fizički napad od početka 2018. godine na novinare u Bosni i Hercegovini.

Osim toga što predstavlja krivično djelo i kršenje medijskih sloboda u demokratskom društvu, ovaj napad utiče na profesionalno informisanje javnosti o protestima, kao i zahtjevima za zaštitu prava i položaja demobilisanih bivših ratnih boraca Federacije Bosne i Hercegovine.

Udruženje/Udruga BH Novinari poziva udruženja i organizacije demobilisanih ratnih veterana da osude i preveniraju nasilje nad novinarima koji izbještavaju sa demonstracija i da obezbijede bezbjedno i profesionalno izvještavanje sa protesta koje organizuju.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Skopje – Beeograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 27.07.2018.

Udruženje/Udruga BH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.