SafeJournalists

STOP političkom pritisku na novinare

stop-politickom-pritisku-na-novinare

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara, koja predstavlja više od 8.000 članova osuđuje sraman i potpuno neosnovan napad Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske na Dina Jahića, glavnog i odgovornog urednika Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) ocjenjuje da Dodikovo javno uvredljivo prozivanje glavnog urednika CINS-a predstavlja najdirektniji pritisak na slobodu novinara i medija, ali i ugrožavanje lične bezbjednosti Dina Jahića i njegovih koleginica i kolega u redakciji CINS-a.

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje slobode medija i bezbjednosti novinara javno podržava glavnog i odgovornog urednika Dina Jahić i redakciju CINS-a, koja će, bez obzira na pritisak, nastaviti da istražuje političare, poslovne ljude i ljude bliske vlastima, poštujući etičke i profesionalne standarde novinarstva.

Predsjednik Republike Srpske napao je glavnog i odgovornog urednika CINS-a, optužujući ga da rukovodi centrom koji uz finansijsku podršku međunarodnih organizacija ruši političke strukture u regionu. Ne iznoseći nikakve dokaze za svoje opasne optužbe, Dodik je na uvredljiv način govorio o glavnom uredniku CINS-a.

Dodikovom napadu na CINS i Jahića prethodila je prljava kampanja na pojedinim portalima koja je počela 21. avgusta ujutro, samo nekoliko časova prije pres konferencije predsjednika RS. Kampanja je počela na portalu Infosrpska.ba objavljivanjem teksta u kojem je, bez argumenata, navedeno da CINS “raspolaže fondovima Velike Britanije, SAD i Saudijske Arabije za projekat ‘Razvoj istraživačkog novinarstva u regionu’ od ukupno 38 miliona dolara“. Ključna optužba je da je “stvarni zadatak CINS-a da kriminalizovanjem ruše vlasti koje nisu po volji moćnim sponzorima ovog centra”.

Ovo je samo jedan u nizu mnogih Dodikovih napada. Dodik je 22. avgusta izvršio još jedan politički pritisak na medije kada je novinare Centra za istraživačko novinarstvo BiH prozvao zato što su javno objavili njegovu imovinsku kartu.

Napadi i pretnje novinarima su direktan napad na slobodu izražavanja i na pravo građana da budu informisani.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 23.08.2018.

Udruženje BH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.