SafeJournalists

Zaustaviti napade na novinare!

zaustaviti-napade-na-novinare!

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara, koja predstavlja više od 8000 članova, oštro osuđuje brutalni napad na novinara i dopisnika BNTV, Vladimira Kovačevića.

Juče, 26. avgusta,  dvije maskirane osobe sačekale su Vladimira Kovačevića ispred zgrade u kojoj živi, nasrnule na njega palicama i nanijele mu teške tjelesne povrede.

Zaprepašteni smo načinom na koji je napad izveden, smatramo da je u pitanju organizovan i dobro isplaniran čin ciljano usmjeren na ugrožavanje života novinara Kovačevića i zaustavljanje njegovog profesionalnog rada za BN televiziju.

Duboko smo zabrinuti zbog činjenice da je Kovačević napadnut neposredno nakon što je poslao svoje izvješataje sa građanskih protesta na Trgu Krajine u Banja Luci, gdje se svakodnevno okuplja grupa “Pravda za Davida” (grupa građana u borbi za razotkrivanje istine o ubistvu mladog studenta iz Banja Luke – Davida Dragičevića), te nakon niza verbalnih napada i političkih prtisaka na novinare BNTV od strane javnih zvaničnika ovog entiteta.

Ovo je peti fizički napad na novinare u BiH, koji su BH novinari registrovali u 2018.

Zahtijevamo od Ministarstva unutrašnjih poslova RS, da hitno i profesionalno istraži napad na Vladimira Kovačevića kao i da informiše javnost o okolnostima slučaja u što kraćem roku, i sakcioniše počinioce u skladu sa zakonskim okvirom RS-a i BiH.

Napadi i prijetnje novinarima su direktan napad na slobodu izražavanja i na pravo građana da budu informisani.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Skopje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 27.08.2018.

Udruženje BH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.