Aktivnosti

U Tirani pokrenut projekat podrške javnim servisima na Zapadnom Balkanu

u-tirani-pokrenut-projekat-podrske-javnim-servisima-na-zapadnom-balkanu

Potpredsjednica Sindikata medija Crne Gore (SMCG) Nevenka Ćirović imenovana je u Nadzorni odbor u okviru regionalnog projekta “Podrška javnim medijskim servisima na Zapadnom Balkanu”.

Zadatak nadzornog odbora je da prati sprovođenje Ugovora o tehničkoj saradnji javnih servisa Zapadnog Balkana koji je potpisan na dvodnevnoj konferenicji u Tirani. Ćirović će, u ime SMCG, biti uključena u savjetodavni i evalucioni dio projekta kao i dio koji se odnosi na monitoring.

Konferencija je organizovana povodom formalnog početka rada na projektu vrijednom 1,5 miliona eura, a koji će trajati dvije godine. Finansira ga Evropske unija, a sprovodi konzorcijum koji čine Međunarodna federacija novinara (IFJ), Evropska federacija novinara (EFJ), Evropska radiodifuzna unija (EBU), Javni medijski servis Austrije (ORF), Balkanska istraživačka mreža (BIRN) i Kancelarija Evrovizijske razmjene vijesti za jugoistočnu Evropu (ERNO).

Generalni cilj projekta je doprinos reformama i profesionalnom razvoju medijskih javnih servisa na Zapadnom Balkanu kako bi se podstakla produkcija pluralističkog, nezavisnog i vjerodostojnog programskog sadržaja.

Korisnici projekta su šest javnih medijskih servisa u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu, Makedoniji i Srbiji. Korisnici ovog projekta su i parlamentarna tijela nadležna za medije, regulatorne agencije, kao i upravna tijela javnih medijskih servisa.

Lider tima je medijski ekspert iz Crne Gore Vojo Raonić, a regionalna kancelarija je smještena u Podgorici, u zgradi Radio Televizije Crne Gore.

Kako je navedeno tokom konferencije u Tirani, namjera je da se, korišćenjem najbolje prakse i uz najviše standarede EU, zajednički dođe do referentnog okvira za nezavisne i profesionalne medije i modele finansiranja javnih servisa, imenovanja i funkcionisanja kontrolnih tijela-savjeta i upravnih odbora javnih servisa.

Istovremeno, radiće se na jačanju međusobne saradnje šest javnih servisa u procesu medijske reforme, dugoročnih strategija razvoja, uredničkog vodiča, forimranja integrisanog newsdesk-a, razvoju istraživačkog novinarstava i razmjeni digitalizovanog arhivskog materijala.

Tokom trajanja projekta biće organizovan niz savjetovanja, ciljanih obuka, sastanka i studijskih posjeta.

Možda vam se dopadne

Više iz:Aktivnosti

Komentari su onemogućeni.