SafeJournalists

Regionalna platforma osuđuje upad u RTS

regionalna-platforma-osudjuje-upad-u-rts

Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara koja zastupa više od 8.000 članova, osuđuje upad demonstranata u javni servis Radio televiziju Srbije (RTS).

Incident se dogodio u subotu, 16. marta 2019. godine nakon protesta 1 do 5 miliona protiv aktuelne vlasti, kada se grupa demonstranata okupila ispred RTS – a i nasilno upala u zgradu zahtijevajući da se njihovim liderima omogući uživo obraćanje javnosti. Tokom incidenta angažovane su policijske snage i nakon višečasovne konfrontacije demonstranti su napustili zgradu. Nije povrijeđen nijedan novinar. Policija je uhapsila osamnaest osoba zbog učestvovanja u incidentima tokom proteklog vikenda.

Posljednja dešavanja predstavljaju kulminaciju tromjesečnih protesta protiv akutuelnog srpskog režima i neuspjelih zahtjeva da javni servis osigura medijski pluralizam u skladu sa zakonom. Zahtjevi vođa protesta da budu gosti u programu RTS i dalje nije ispunio.

“U više navrata upozoravali smo javni servis da mora da se drži novinarskih standarda i zakona, te da se odupre političkim pritiscima i izvještava u javnom interesu, blagovremeno, potpuno i istinito” – rekao je Željko Bodrožić, vršilac dužnosti predsednika Nezavisnog udruženja novinara Srbije i dodao, “Bez obzira na sve, nasilni upad u prostorije RTS–a nije prihvatljiv niti primjeren u demokratskim društvima. To ne može biti dio bilo kakvog civilizovanog rješenja i mi ga osuđujemo.”

Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara prepoznaje kompleksnost situacije u Srbiji i prudružuje se NUNS–u u osudi ovog incidenta. Pozivamo demonstrante da poštuju medijske radnike i uzdrže se od incidenata koji se lako mogu pretvoriti u nasilje. U isto vrijeme pozivamo upravu RTS–a da poštuje zakon i otvori vrata svog studija svim političkim partijama i predstavnicima građana. Podsećamo RTS da uskraćujući potpune informacije o protestima širom Srbije, javni servis ne radi u javnom interesu i ne služi svojim građanima.

Nezavisno udruženje novinara Srbije od početka godine registrovalo je deset incidenata protiv novinara i medija, jedan fizički napad, osam verbalnih prijetnji i jedan napad na imovinu.

Svaki napad na novinare je direktan napad na slobodu informisanja i pravo građana da budu informisani.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Prishtina – Sarajevo- Zagreb, 19.03.2019.

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.