SafeJournalists

Regionalna platforma oštro osuđuje fizički napad na ekipu novina Blic

regionalna-platforma-ostro-osudjuje-fizicki-napad-na-ekipu-novina-blic

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara/ki, koja zastupa više od 8.200 članova, oštro osuđuje fizički napad na ekipu novina Blic u Sjevernoj Mitrovici.

Ekipa novina Blic, novinari Nebih Maxhuni i Diamant Bajra, kao i kamerman Arsim Rexhepi fizički su napadnuti tokom izvještavanja o situaciji nastaloj zbog Korona virusa.

Kako navode novine Blic, ekipa je došla na mjesto gdje se prodaje brašno kako bi se raspitali da li je ponuda dovoljna za potrebe građana. Dvojica mlađih građana su im prišla, udarila Maxhunija u lice i uho, a Bajra i Rexhepija su odgurnuli. Odmah nakon incidenta, novinar Maxhuni je primljen na medicinsko liječenje u gradskoj bolnici u Mitrovici.

O incident je obavještena kosovska policija, a ekipa novina Blic je dala izjave.

“Ovakvi napadi su skandalozni i ne potvrđuju slobodu i demokratsko društvo. AJK zahtijeva da se nadležne intitucije pozabave ovim slučajem. Takođe ćemo pratiti ovaj slučaj i zahtijevati da se u vezi sa njim postupa efikasno”, rekla je Gentiana Begolli Pustina, predsjednica odbora AJK.

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara/ki ovaj slučaj smatra ozbiljnim napadom na sigurnost novinara i podržava AJK u njenim pozivima nadležnim institucijama da odmah sprovedu istragu i preuzmu adekvatne mjere protiv napadača.

O napadu na ekipu novina Blic, Regionalna platforma će informisati sve domaće i međunarodne organizacije za zaštitu sigurnosti novinara/ki.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 24.03.2020.

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.