Saopštenja

Zaštitite i medijske radnike od korona virusa

protect-journalists-from-covid-19

Svjesni ozbiljnosti situacije i odgovornog odnosa nadležnih državnih institucija ali i zabrinuti za zdravlje naših koleginica i kolega GO SMCG apeluje na Institut za javno zdravlje da obrati pažnju na zaposlene u medijima koji ne mogu da rade od kuće.

Prema našim saznanjima, osim osnovnih dezinfikacionih sredstava koje su nabavile pojedine redakcije i smanjenja broja zaposlenih koji dolaze na posao, nikakve druge preventivne i zaštitne mjere nisu preduzete.

Napominjemo da su u trenutnoj situaciji pored zdravstvenih radnika i policije, novinari/ke, fotoreporteri i kamermani najizloženiji zarazi. Takođe, napominjemo i da se potrebna zaštitna oprema ne može nabaviti bez podrške Instituta za javno zdravlje i Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti. Zbog toga molimo da se osnovna zaštitna oprema ustupi medijima, odnosno zaposlenima u njima.
Institut za javno zdravlje molimo i da dostavi pisane preporuke o ponašanju, pravilima i obavezama prilikom izvještavanja sa terena, a sve u cilju smanjenja mogućnosti širenja zaraze.

Kada su u pitanju medijske kuće apelujemo da se ljudima čije fizičko prisustvo nije neophodno u redakcijama dozvoli rad od kuće, da se kolegijumi i slični redakcijski sastanci održavaju on line, da se obezbijedi dezinfekcija prostorija i radnih površina, kao i da se nabave sredstva za dezinfekciju ruku i na slične načine da se preventino djeluje.

GO SMCG

Možda vam se dopadne

Više iz:Saopštenja

Komentari su onemogućeni.