SafeJournalists

Regionalna Platforma: Neprihvatljiv tretman prema ekipi Radio Beograda od strane Kosovske policije

regionalna-platforma:-neprihvatljiv-tretman-prema-ekipi-radio-beograda-od-strane-kosovske-policije

Regionalna platforma za zagovaranje slobode medija i bezbjednosti novinara snažno osuđuje zadržavanje ekipe prvog programa Radio Beograda od strane Kosovske policije u južnoj Mitrovici u petak 4. oktobra.

Kako smo informisani, Kosovska policija je zaustavila službeni auto novinarske ekipe i detaljno ga pretražila. Prema tvrdnjama Kosovske policije tokom identifikacije i kontrole novinara, jedan od članova ekipe imao je identifikacioni znak sa natpisom Povratak 7. septembar 2019. sa pečatom Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije. Identifikacioni znak je zapravo pres akreditacija za događaj pod nazivom Povratak koji je organizovalo Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije 7. septembra. Kosovska policija je zbog detaljnije identifikacije poslala novinare u policijsku stanicu. Nakon što su završili verifikaciju, administrativne i zakonske procedure, novinari su pušteni posle više od pet sati.

Udruženja i sindikati sa Zapadnog Balkana snažno protestuju zbog ovakvog postupanja prema novinarima i ocjenjuju to kao neprihvatljivo kršenje medijskih sloboda i ugoržavanje novinara u obavljanju njihovog posla. Podsjećamo Kosovsku policiju da su ovakve akcije protivne svim evropskim standardima kada su u pitanju medijske slobode.

Regionalna platforma zahtijeva od nadležnih institucija na Kosovu da istraže postupak policije u ovom slučaju. Takođe, pozivamo Kosovsku policiju da se izvini našim kolegama zbog neprihvatljivog ugrožavanja njihovog posla.

Platforma će o ovom slučaju obavijestiti međunarodne institucije i organizacije i tražiti da osiguraju slobodu kretanja i bezbjedan rad novinara na Kosovu, bez obzira iz kog medija dolaze.

Skoplje – Beograd – Podgorica –Sarajevo – Zagreb, 10.10.2019.

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.