SafeJournalists

Regionalna Platforma: Nadležne institucije da istraže motiv za obijanje kuće novinarke

regional-platform:-authorities-to-investigate-motive-for-breaking-into-journalist’s-house

Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara izražava zabrinutost i snažno osuđuje obijanje porodične kuće novinarke istraživačkog portal KRIK, Milice Vojinović i zahtjeva od nadležnih institucija da istraže šta je bio motiv i ko su počinioci ovog kriminalnog djela.

Kolege iz KRIK – a su izvijestile Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) da je juče obijena porodična kuća novinarke Vojinović. Po njihovim tvrdnjama stvari su izvađene iz fioka i ormara, a fascikle sa poslovnom dokumentacijom njenog oca razbacane su po prostoriji. Obijenu kuću je zatekla njena rođaka koja je pozvala policiju dok se Milica i njeni roditelji trenutno nalaze van zemlje. Policija je vrlo brzo reagovala i sprovela uviđaj na mjestu događaja.

“Veoma smo zabrinuti zbog ovog slučaja jer je ovo drugi put da su kuće kolega iz KRIK–a obijene. Prije dvije godine stan Dragane Pećo je obijen i taj slučaj i dalje nije riješen”, Rekao je Željko Bodrožić, predsjednik NUNS–a i dodao, ”mi insistiramo da policija provede opsežnu istragu i očekujemo da će oba ova slučaja dobiti sudski epilog”.

Regionalna platforma zahtjeva od nadležnih institucija u Srbiji da istraže i otkriju okolnosti koje su dovele do ovog incidenta i ko je odgovoran za to.

Platforma će o ovom slučaju izvjestiti sve relevantne međunarodne institucije i organizacije i tražiti njihovu intervenciju u polju medijskih sloboda i bezbjednosti novinara u region Zapadnog Balkana.

Od početka 2019. godine NUNS je zabilježio 89 pritisaka, verbalnih i fizičkih napada na medijske profesionalce.

Podsjećamo da je svaki napad na novinara napad na javni interes, demokratiju i ljudska prava.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 05.10.2019.

Udruženje/udruga BiH novinari
Sindikat medija Crne Gore
Hrvatsko novinarsko društvo
Udruženje novinara Kosova
Udruženje novinara Makedonije
Nezavisno udruženje novinara Srbije

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.