RTV Budva primjer stabilnog medija

rtv-budva-primjer-stabilnog-medija

Ekonomski položaj zaposlenih u lokalnom javnom emiteru Radio-televiziji Budva bolji je u odnosu na položaj velikog broja koleginica i kolega iz drugih gradova, ali i dalje postoji prostor za napredak. To je ocijenjeno na sastanku predstavnika Sindikata medija Crne Gore (SMCG) i sindikalne organizacije te medijske kuće.

U ime SMCG, članove Sindikalne organizacije RTV Budva posjetili su predsjednica Marijana Camović, potpredsjednik Radomir Kračković i saradnica na projektima Bojana Laković Konatar.

Prema riječima zaposlenih, zarade su redovne, budžet je stabilan i iz njega se isplaćuje i dug za poreze i doprinose koji je prije nekoliko godina narastao na skoro milion eura ali bi do 2020. trebalo u potpunosti da bude vraćen.

Predstavnici Sindikata medija upoznali su članove sindikalne organizacije s novostima koje se tiču izmjena seta medijskih zakona, posebno u dijelu koji se tiče lokalnih medija.

„Ukoliko se usvoje postojeća rješenja iz Nacrta Zakona o elektronskim medijima, opština će se obavezati da za funkcionisanje RTV Budva isplaćuje 1.5% budžeta, što je oko 800-900 hiljada eura“, objasnila je predsjednica SMCG Marijana Camović.

Zaposleni su bili posebno zadovoljni s predloženim izmjenama sastava savjeta lokalnih javnih emitera, u kome bi ubuduće trebalo da učestvuju i predstavnici sindikata na nacionalnom nivou. To bi, prema njihovim riječima, moglo da unaprijedi funkcionisanje savjeta i omogući da se glas zaposlenih više čuje.

Posjeta je dio projekta „Union to Union-Digital media organising campaign 2019“, koji podržava Međunarodna federacija novinara (IFJ) uz podršku partnera, a koji SMCG tradicionalno sprovodi već duži niz godina.