SafeJournalists

Prijetnje smrću predsjedniku Udruženja novinara Makedonije Naseru Selmaniju

prijetnje-smrcu-predsjedniku-udruzenja-novinara-makedonije-naseru-selmaniju

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje slobode medija i bezbjednosti novinara, koja zastupa više od 8000 članova, najoštrije osuđuje poslednje prijetnje upućene predsjedniku Udruženja novinara Makedonije Naseru Selmaniju.

Nakon što je Selmani napisao Facebook status, Bejtula Asani, brat Bekira Asanija- koji je povezan sa političkom partijom DUI mu je uputio prijetnje smrću putem Facebook mesindžera. Selmani  je na svom zvaničnom Facebook profilu napisao status u kome optužuje vlasti da nisu sposobni zaštititi policajku, koju je navodno napao Bekir Asani dok je obavljala svoju dužnost kao službenik saobraćajne policije.

Nakon objavljivanja tog posta, Bejtula Asani je poslao Selmaniju privatnu poruku u kojoj je prijetio njemu, njegovoj ženi, djeci i roditeljima. Selmani je odmah upoznao policiju sa ovim incidentom. Policija je brzo reagovala, ali javni tužilac nakon analize poruke nije pronašao nijedan element prijetnje.

Dan nakon što se incident desio, međunarodna zajednica je osudila ovaj incident. Među njima i OSCE predstavnik za slobodu medija Harlem Désir koji je na tviteru napisao: “Prijetnje i uvrede koje je predsjednik Udruženja novinara Makedonije Naser Selmani dobio nakon njegovog posta na društvenim mrežama su neprihvatljive. Ovaj direktni napad na slobodu izražavanja treba istražiti i obezbjediti sigurnost novinara”.

Tokom vremena kada su novinari u Evropi ugroženi i ubijeni zbog objavljivanja priča protiv kriminalaca, nacionalne vlasti moraju preuzimati mjere kako bi spriječile dalje ubijanje novinara. Tolerancija ovakvih incidenata i nekažnjavanje ohrabruje buduće nasilje nad novinarima.

Platforma oštro osuđuje incident i poslaće pismo  zabrinutosti svim relevantnim vlastima u Makedoniji tražeći od njih da spriječe bilo koji oblik nasilja nad novinarima, da hitno i temeljno istraže sve činjenice o ovom slučaju i na kraju počnu postupati shodno tome. Takođe, prijavićemo slučaj Platformi radi unapređenja zaštite novinarstva i bezbjednosti novinara. U poslednje tri godine, AJM je zabeležio 33 slučajeva napada i pretnji novinarima u Makedoniji, uključujući i poslednji incident.

Napad i prijetnje novinarima su direktan napad na slobodu izražavanja i pravo građana da budu informisani. Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Skopje – Beograd – Podgorica – Prishtina – Sarajevo- Zagreb, 08.03.2018.

Udruženje/udruga BiH novinari
Sindikat medija Crne Gore
Hrvatsko novinarsko društvo
Udruženje novinara Kosova
Udruženje novinara Makedonije
Nezavisno udruženje novinara Srbije

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.