SafeJournalists

Pozivamo policiju Kosova da istraži napad na ekipu TV Prva

kosovo-authorities-to-investigate-attack-on-tv-prva-crew

Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara koja zastupa više od 8.000 članova, najoštrije osuđuje napad na reportersku ekipu Televizije Prva, sa sjedištem u Beogradu,  koji se dogodio 28. maja  u Zubinom Potoku na sjeveru Kosova.

Prema izveštaju TV Prva, tokom hapšenja na sjeveru Kosova, koje su obavljali pripadnici kosovske policije ROSU, iz vatrenog oružja je pucano na automobil novinarske ekipe te medijske kuće koja je došla da izvještava sa lica mjesta.

Novinar Zoran Maksimović je u telefonskom razgovoru za NUNS potvrdio da je automobil koji je koristio na svom novinarskom zadatku u pucnjavi ozbiljno oštećen. U ovom incidentu je ozbiljno ugrožena bezbjednost novinara Maksimovića.

Pošto je Regionalna platforma dobila informacjie o ovom slučaju, Udruženje novinara Kosova kontaktiralo je nadležne organe kako bi dobili zvanični odgovor. Kosovska policija je navela da nema informacije o navedenom incidentu.

Regionalna platforma Zapadnog Balkana traži od kosovskih istražnih organa da istraže i javno saopšte kako je došlo do pucnjave i ko je odgovoran za napad na novinare. Kosovske vlasti i međunarodne organizacije EULEKS i KFOR dužne su da obezbjede nesmetan rad i fizičku sigurnost novinarima koji izvještavaju sa Kosova.

Podsjećamo da je svaki napad na novinara napad na javni interes, demokratiju i ljudska prava.

Platforma će obavijestiti sve evropske institucije o ovom incidentu i zatražiti njihovu intervenciju u sferi zaštite medijskih sloboda i bezbjednosti novinara u regionu Zapadnog Balkana.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 28.05.2019.

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.