Saopštenja

Javni servis jedni medij koji mora da poštuje minimum procesa rada

javni-servis-jedni-medij-koji-mora-da-postuje-minimum-procesa-rada
aidc.org.za

Ministarstvo kulture obavijestilo je Sindikat medija Crne Gore (SMCG) da je u slučaju štrajka Javni servis jedni medij u Crnoj Gori koji mora da poštuje minimum procesa rada. Na taj način je stavljena tačka na gotovo četvorogodišnje odugovlačenje u donošenju Akta o minimumu procesa rada za informativnu djelatnost.

Na osnovu mišljenja Ministarstva kulture, SMCG obaviještava zaposlene u medijima, vlasnike i rukovodioce medija, Uniju poslodavaca Crne Gore i sve zainteresovane da u svim ostalim medijima u državi može biti organizovana potpuna obustava rada i da zaposleni, ukoliko se pridržavaju odredbi Zakona o štrajku, ni na koji način ne mogu biti kažnjeni. To se odnosi na privatne/komercijalne medije i lokalne javne emitere.

Na inicijativu SMCG Agencija za mirno rješavanje radnih sporova je još u oktobru 2018. godine otpočela proceduru formiranja Arbitražnog vijeća za izradu spornog Akta ali Unija poslodavaca Crne Gore još nije imenovala svog predstavnika u tom tijelu pod izgovorom da ne znaju koji mediji potpadaju pod minimum procesa rada. Pošto je i ta dilema riješena tražimo od Agencije da zakaže prvi sastanak Arbitražnog vijeća i da se počne sa izradom Akta o minimumu procesa rada za slučaj štrajka u Javnom servisu.

Samo Javni servis ima obavezu da informiše građane (djelatnost od javnog interesa) jer su svi ostali mediji nastali kao rezultat slobodne volje i odluke, vlasnika ili osnivača (opština) i na isti način mogu biti i ugašeni.

Ističemo i da se ovo saopštenje nikako ne može tumačiti kao poziv na štrajk zaposlenih u medijima već samo kao saopštavanje informacije koja je od izuzetnog značaja za SMCG i sve zaposlene u sektoru medija.

Glavni odbor SMCG

 

Možda vam se dopadne

Više iz:Saopštenja

Komentari su onemogućeni.