Aktivnosti

Kolektivnim ugovorom popravljena prava zaposlenih u Javnom servisu

kolektivnim-ugovorom-popravljena-prava-zaposlenih-u-javnom-servisu

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović, generalni direktor Javnog servisa Radio-televizija Crne Gore Božidar Šundić, te predstavnice reprezentativnih sindikata Jadranka Drobnjak i Slavica Kruščić, potpisali su danas Kolektivni ugovor za tu medijsku kuću.

Kolektivnim ugovorom prvi put se pravno uređuje ekonomski i socijalni položaj zaposlenih u RTCG. Na taj način će i profesionalni položaj zaposlenih biti pomjeren korak naprijed s obzirom na to da je nepostojanje tog dokumenta stvaralo ogroman manevarski prostor za razne pritiske i diskriminaciju u Javnom servisu.

Tim dokumentom primanja zaposlenih biće blago povećana nakon više od decenije u kojoj su bila na istom nivou. Povećanje je u prosjeku nekoliko desetina eura i sada će predstavljati samo minimum kojim se obezbjeđuje dostojanstvo zaposlenih.

Predsjednica Sindikata zaposlenih RTCG, koji djeluje u okviru Sindikata medija Crne Gore, Jadranka Drobnjak je kazala da valjani kolektivni ugovor u Javnom servisu nije postojao gotovo 10 godina, te da su plate za to vrijeme uglavnom stagnirale ili išle na niže.

„Ovo je veliki dan i znatno se popravio standard radnika, koji su i u takvim uslovima izuzetno vrijedno i odgovorno radili, tako da hoću da vas uvjerim da će to sada biti još bolje i da su to dočekali sa saznanjem da se ovdje vodi o njima računa”, naglasila je ona dodajući da će nastaviti borbu za bolji položaj zaposlenih.

Između ostalog, Kolektivni ugovor garantuje primanje nadoknade za prevoz na mjesečnom nivou, što je jedno vrijeme poslodavac kršio pa je Sindikat zaposlenih RTCG tražio pravnu zaštitu pred Agencijom za radne sporove.

U pregovorima, Sindikat je uspio da se izbori za garanciju da će radnici primiti i nadoknadu za zimnicu. Definisana su i sva radna prava i obaveze, kako zaposlenih tako i poslodavca. Obuhvaćen je prekovremeni rad, zaštita na radu, način određivanja tehnoloških viškova, i utvrđena je obaveza da Sindikat nadzire te procese.

Biće formirana zajednička komisija koja će pratiti poštovanje i primjenu Kolektivnog ugovora i koja će reagovati na eventulano kršenje. Sindikat zaposlenih RTCG ima sada mehanizam da pokrene proceduru za izmjenu Kolektivnog i zatraži njegovo unapređenje čim se stvore uslovi za to.

Foto: RTCG

Možda vam se dopadne

Više iz:Aktivnosti

Komentari su onemogućeni.