SafeJournalists

Kazniti napadača na fotoreportera Zorana Jovanovića

sanction-the-attacker-on-press-photographer-zoran-jovanovic

Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara koja zastupa više od 8.000 članova, najoštrije osuđuje fizički napad na foto reportera Večernjih novosti Zorana Jovanovića i pozdravlja brzu reakciju policije.

U petak 24. maja dok je obavljao novinarski zadatak i fotografisao rejon gde će biti proširene parking zone u ulici Čarlija Čaplina u Beogradu, foto- reporteru Zoranu Jovanoviću prišao je nepoznat čovjek i rekao da ne smije tu da fotografiše. Nakon što mu je Jovanović objasnio da je riječ o ilustraciji za tekst o parkiranju, te da je ulica javni prostor na kojem je dozvoljeno slobodno fotografisanje, on je počeo da viče na našeg kolegu, zatim ga je šutnuo, udario u aparat, i na kraju ga pljunuo. Posle toga je prijetio da će zapaliti vozača Svetozara Miranovića i vozilo kojim su došli.

Slučaj je odmah prijavljen policiji koja je brzo reagovala, izašla na mjesto događaja i uhapsila nasilnika.

“Tenzije u drustvu iz godine u godinu rastu i to novinari i medijski radnici bolno osjećaju. Ovaj put je nastradao kolega Jovanović i to dok je radio svoj posao. Odlično je što je policija brzo reagovala i nadamo se brzom sudskom epilogu. Nažalost, naša baza podataka o napadima na novinare je fizičkim atakom na fotografa Večernjih novosti zabilježila treći fizički napad od početka godine,” izjavio je predsednik Nezavisnog udruženje novinara Srbije Željko Bodrožić.

Od početka 2019. godine NUNS je zabilježio 56 pritisaka, verbalnih i fizičkih napada na medijske profesionalce.

Regionalna platforma podržava napore NUNS–a da zaštiti novinare i slobodu govora i poziva nadležne institucije da sprovedu postupak do kraja i adekvatno kazne počinioca.

Podsećamo da je svaki napad na novinara napad na javni interes, demokratiju i ljudska prava.

Platforma će obavijestiti sve evropske institucije o ovom incidentu i zatražiti njihovu intervenciju u sferi zaštite medijskih sloboda i bezbjednosti novinara u regionu Zapadnog Balkana.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 28.05.2019.

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.