Saopštenja

Država nije dorasla da se nosi sa slučajem ubistva Duška Jovanovića

the-state-is-not-ready-to-deal-with-the-case-of-the-murder-of-dusko-jovanovic
Foto: dan.co.me

Na dan kada se obilježava 15 godina od ubistva glavnog i odgovornog urednika dnevne novine „Dan“ Duška Jovanovića, nažalost, moramo da ponovimo konstataciju da država Crna Gora nije uradila gotovo ništa da to ubistvo rasvijetli i da je pokazala da je potpuno nedorasla da  se nosi sa ovim slučajem.

Sindikat medija Crne Gore (SMCG) je prije tačno godinu slučaj ubistva Jovanovića, posredstvom Međunarodne (IFJ) i  Evropske federacije novinara (EFJ), postavio na Platformu Savjeta Evrope za bezbjednost i zaštitu novinara (CoE Media Freedom) koja prikuplja podatke o napadima, prijetnjama i teškoćama sa kojima se suočavaju novinari iz 47 zemalja širom Evrope. Obaveza države je bila da Savjet Evrope izvijesti o rezultatima istrage i statusu tog slučaja što je urađeno tek prije dva mjeseca.

Stalna misija Crne Gore pri Savjetu Evrope je u predmetu „Nekažnjivost u slučaju ubistva Duška Jovanovića“ navela da su tokom 2018. godine Više državno tužilaštvo i Specijalno državno tužilaštvo vodili dva predmeta na osnovu izvještaja privatnog detektiva ali nisu naveli rezultate tih istraga. Podsjećamo da su ti izvještaji odbačeni, te da se može zaključiti da ni tokom protekle godine država nije uspjela da se primakne nalogodavcima i izvršiocima ovog zločina.

Sindikat medija Crne Gore, ponovo, traži od svih nadležnih da nastave sa istragom i da ne ostaju nijemi na pokušaje ostalih tijela, prije svega Komisije za istrage slučajeva napada na novinare koju je Vlada formirala, da daju doprinos kako bi se iz novog ugla sagledao slučaj ubistva Duška Jovanovića. Komisija je prije više od sedam mjeseci uputila dopis Vladi u kojem je predložila da se u cilju rješavanja slučaja ubistva Duška Jovanovića angažuje strani ekspert iz Evrope ili Sjedinjenih Američkih Država, ali odgovor od Vlade još nije stigao.

Duško Jovanović ubijen je 27. maja 2004. godine ispred redakcije svog lista u Podgorici. Nakon 15 godina jedino je Podgoričanin Damir Mandić osuđen kao saizvršilac ubistva i to na 19 godina zatvora.

Možda vam se dopadne

Više iz:Saopštenja

Komentari su onemogućeni.