SafeJournalists

Udruženja iz regiona: Ne izveštavajte sa nasilnih protesta

pozivaju-novinare-da-ne-izvjestavaju-sa-nasilnih-protesta

Regionalna mreža organizacija Zapadnog Balkana najoštrije osuđuje napade na kolege iz medija A1.on iz Skoplja, novinara Aleksandra Todevskog i kamermana Vladimira Želčevskog, koje su sinoć prebili učesnici protesta, organizovanog od strane građanske inicijative „Za zajedničku Makedoniju“.

Očekujemo da će Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije brzo identifikovati nasilnike, da će podići odgovarajuće prijave i kazniti počinioce.

Nasilje nad novinarima/kama predstavlja najozbiljniji napad na slobodu medija i negira pravo javnosti da bude informisana.

Politika nekažnjivosti za nasilje nad novinarima/kama, koju Vlada njeguje u poslednjih pet godina, direktno ohrabruje ovakve napade.

Pozivamo lidera VMRO-DPMNE, Nikolu Gruevkskog da javno osudi napade na novinare/ke i da pozove svoje pristalice, u ovom slučaju demonstrante, da ne napadaju novinare/ke.

Kao znak protesta, zbog čestih napada, pozivamo sve novinare/ke iz Makedonije da ne izvještavaju sa večerašnjih protesta inicijative „Za zajedničku Makedoniju“ . Naša buduća pozicija po pitanju ovih događaja, zavisiće od spremnosti organizatora protesta i Ministarstva unutrašnjih poslove da obezbijedi uslove za rad novinarima/kama.

Podgorica – Belgrade – Pristina – Sarajevo – Skopje – Zagreb, 01.03.2017.

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje/udruga BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Sindikat medija Crne Gore

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.