Podrška makedonskim novinarima u štrajku

ne-koristiti-medije-u-politicke-i-ekonomske-svrhe

Povodom štrajka novinara Utrinskog vesnika, Dnevnika i Vesti u Makedoniji, Sindikat medija Crne Gore, zajedno sa kolegama iz Hrvatske i Srbije poslao je pismo podrške Samostalnom sindikatu novinara i medijskih radnika Makedonije i njegovoj predsjednici Tamari Čausidis.

Pismo prenosimo u cjelosti:

Sindikati novinara Crne Gore, Hrvatske i Srbije izražavaju punu solidarnost i podršku Samostalnom sindikatu novinara i medijskih radnika Makedonije i novinarima Utrinskog vesnika, Dnevnika i Vesti – triju dnevnih listova kompanije Media print Makedonija (MPM) koji su u štrajku od 17. februara 2017. godine zbog neisplaćivanja plata, doprinosa i honorara, te zbog izbjegavanja uprave da im pruži osnovne informacije o stanju i planovima za opstanak firme.

Uz niz ostalih u regionu, i novine kompanije MPM jedan su od primjera iskorištavanja medija u tranzicijskim zemljama za ostvarivanje ekonomskih i političkih ciljeva povlaštenih centara moći, a podmotom širenja zapadne demokratije u jugoistočnu Evropu. Sprega vlasnika medija i političke elite na lokalnom, ali i širem evropskom nivou, brinula je više o svom profitu i nametanju svojih političkih ciljeva, a manje o pravu javnosti tih zemalja da bude informisana o bitnim temama. Medijski vlasnici iz zapadnih zemalja nijesu donijeli očekivane promjene. I kompanija MPM je do prije nekoliko godina bila u vlasništvu njemačke medijske korporacije WAZ čije se vlasništvo nad medijima prostiralo od Bugarske, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i šire.

WAZ se nakon ostvarenja svojih ciljeva povukao i iz Makedonije i sa Balkana i ostavio mahom iscrpljene medije, uprkos činjenici da su u njegovoj upravi radila itekako jaka politička imena – od Boda Hombaha, nekadašnjeg specijalnog EU koordinatora Pakta stabilnosti za jugoistočnu Europu, a potom i člana uprave WAZ grupe – do današnjeg većinskog vlasnika i direktora MPM firme Srđana Kerima, koji je bio ministar spoljnih poslova Makedonije i kandidat za generalnog sekretara UN-a.

Nakon odlaska WAZ-a, MPM je mijenjao vlasnike – mahom bogate makedonske tajkune. Ali praksa je ostala ista – uprava izbjegava primjenu socijalnog dijaloga i stvarnih demokratskih načela u odnosu prema svojim novinarima. Stoga, s obzirom na slična tranzicijska iskustva i stanje u medijima, sindikati novinara Crne Gore, Hrvatske i Srbije u potpunosti razumiju težak položaj makedonskih kolega i koleginica, te ih podržavaju u njihovoj borbi za temeljno ljudsko pravo da budu plaćeni za svoj rad i odbrane svoje ljudsko i profesionalno dostojanstvo.

Sindikat medija Crne Gore

Marijana Camović, predsjednica