SafeJournalists

Novinarska udruženja iz regiona pozdravljaju hapšenje osobe koja je pretila novinaru Draganu Bursaću

napad-na-bursaca-nedopustiv-i-opasan-napad-na-slobodu-izvjestavanja

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara/ki, koja zastupa više od 7800 članova, najoštrije osuđuje prijetnje novinaru Draganu Bursaću i pozdravlja brzu reakciju MUP-a Republike Srpske koji je uhapsio osobu koja je prijetila ovom banjalučkom novinaru.

Draganu Bursaću upućene su prijetnje smrću zbog teksta „Šutio sam dok je Bihać granatiran“, u kojem se autor prisjeća trogodišnje opasade Bihaća koji je bio opkoljen s jedne strane od Vojske SAO Krajine, a sa druge od Vojske Republike Srpske i akcije “Oluja”, koja je potom uslijedila. Neprimjerena reakcija uslijedila je putem Facebooka, gdje je Bursaću poručeno: “Nećeš se glave nanosat toliko ti mogu potvrdit“.

“Ponovljene prijetnje Draganu Bursaću, upućene preko društvenih mreža, samo su dokaz da slobodno i javno mišljenje, suprotno službenim stavovima, nije dopušteno ni dobrodošlo. Bilo kakve prijetnje novinarima/kama nedopustive su i predstavljaju grubo kršenje medijskih i ljudskih prava i sloboda. Ponovljene prijetnje smrću zbog javno iznesenog stava  zahtijevaju hitne i odlučne mjere pravosudnih organa i institucija. Prisiljavanje bilo koga, posebno prisiljavanje novinara/ki da misle i pišu kako se sviđa stranci, pojedincu, grupi, ili vlasti vraća nas u doba jednoumlja. Očekujem da nadležni kazne počinioca ovog teškog nedjela kakvo je prijetnja  smrću”, izjavio je Marko Divković, predsjednik udruženja/udruge BH Novinari.

Ovo je treća vrlo ozbiljna prijetnja Bursaću od avgusta prošle godine. Bursaću su, prije samo mjesec dana, upućene prijetnje smrću zbog teksta „Slavi li Banja Luka srebrenički genocid?“ o najavljenom skupu podrške Ratku Mladiću, optuženom za najteže zločine počinjene u BiH, koji je bio najavljen za 11. jul, dan u kojem se obilježava godišnjica srebreničkog genocida. Do ovog slučaja niko od počinilaca nije procesuiran.

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnost novinara/ki upozorava, ne prvi put, da je svaki napad na novinara/ku napad na slobodu govora i izvještavanja. I ovaj napad, podstaknut sadržajem novinarskog teksta ili priloga, smatramo nedopustivim i opasnim napadom na slobodu izvještavanja. Podsjećamo, takođe, da svaki napad na novinare/ke i medije zapravo predstavlja atak na sve građane.

Očekujemo i da će počinilac u najkraćem roku biti procesuiran, čime će do javnosti stići jasna poruka da će svako slično neprihvatljivo ponašanje prema novinarima/kama biti hitno sankcionirano.

Regionalna platforma snažno podržava udrugu/udruženje BH Novinari i druge novinarske i medijske organizacije u naporima da zaštite novinare/ke i slobodu govora.  Platforma poziva međunarodne organizacije koje se bave zaštitom medijskih i novinarskih sloboda i prava da od bosanskohercegovačkih vlasti zahtijevaju hitno procesuiranje počinioca.

U prvih sedam mjeseci ove godine, računajući i ovaj zadnji incident, u Bosni i Hercegovini je evidentirano 36 slučajeva direktnih pritisaka, verbalnih prijetnji i fizičkih napada na novinare/ke.

Skopje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 09.08.2017. 

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Društvo novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.