SafeJournalists

Napad na Olurija i njegovu vjerenicu mora biti prioritet za kosovske institucije

napad-na-olurija-i-njegovu-vjerenicu-mora-biti-prioritet-za-kosovske-institucije

Udruženja novinara/ki iz regiona oštro osuđuju napad na Parima Olurija, istraživačkog novinara i njegovu vjerenicu. Tri osobe, koje su nosile kape i koje su ćutale tokom incidenta, napale su 16. avgusta u Prištini Olurija i njegovu verenica dok su ulazili u zgradu u kojoj žive.

“Dok smo se približavali kapiji naše zgrade, niotkuda su se pojavile tri osobe i počele da me udaraju. I dalje su me udarali kada sam pao na zemlju, a u međuvremenu se moja vjerenica onesvijestila i pala. Nisam mogao da vidim njihova lica, niti su oni nešto rekli, sve se desilo vrlo brzo”- rekao je Oluri i dodao -“Vjerujem da ovo ima veze sa mojim nedavnim tekstovima“.

Oluri je direktor insajderi.com, online portala i dobio je više nagrada za svoj rad. Kako je Asocijacija novinara Kosova (AJK) izvijestila, Oluri je izjavio da nema ličnih sukoba sa bilo kim i da je ubeđen da je incident povezan sa njegovim radom.

“Verujemo da je to bio dobro organizovan napad”, rekao je Arben Salihu, direktor AJK-a – “Napadanje novinara/ki dok su u društvu članova porodice je još više zabrinjavajuće jer šalje poruku da porodice novinara/ki više nisu sigurne”.

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara/ki, koja zastupa više od 7.800 članova, oštro osuđuje napad na novinara Parima Olurija i njegovu verenicu i pridružuje se svom članu AJK u ozbiljnoj zabrinutosti povodom ovog slučaja. Očekujemo od kosovskih vlasti da postupaju brzo, identifikuju tri napadača i odgovarajuće ih kazne. Platforma poziva međunarodne organizacije koje se bave zaštitom slobode štampe i prava novinara/ki da zahtjevaju isto.

Kroz njen sistem monitoringa, Platforma će u narednom periodu pratiti razvoj slučaja i obavijestiti relevantne nacionalne i međunarodne institucije o svojim zaključcima.

Asocijacije iz regije podsjećaju javnost da je na Kosovu zabilježeno 9 slučajeva pritiska, verbalnih prijetnji i fizičkih napada, uključujući ovaj posljednji slučaj u 2017. godini.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 18.08.2017.

Udruženje/UdrugaBH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Udruženje novinara Hrvatske

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.