SafeJournalists

Makedonske institucije da spriječe nasilje nad novinarima

makedonske-institucije-da-sprijece-nasilje-nad-novinarima

Regionalna mreža za zastupanje slobode medija i sigurnost novinara izražava punu solidarnost i daje podršku novinarima i medijskim radnicima u Makedoniji koji se suočavaju sa stalnim pritiscima, uključujući i fizičke napade te prijetnje smrću.

Posebno zabrinjava činjenica da su u koordinirane napade uključeni i nosioci javnih funkcija i predstavnici državnih institucija.

U posljednje četiri godine u Makedoniji su zabilježena 44 napada na novinare od kojih se 19 desilo u posljednjih godinu.

„Dok Evropski sud za ljudska prava u Strazburu utvrđuje kršenje slobode javnog izražavanja u Makedoniji, makedonske institucije nisu kaznile ni jednog napadača na novinare“, izjavio je Naser Selmani, predsjednik Udruženje novinara Makedonije.

Članovi regionalne mreže koja se zalaže za slobodu izražavanja i sigurnost novinara traži od makedonskih institucija da spriječe svako nasilje prema novinarima te da brzo i efikasno istraže sve dosadašnje napade i kazne napadače.

Regionalna mreža snažno podržava Udruženje novinara Makedonije i njegove napore u zaštiti novinara i slobode govora. Istovremeno pozivamo međunarodne organizacije koje se bave zaštitom slobode medija i prava novinara da učine dodatni pritisak na makedonske vlasti da poštuju slobodu izražavanja, te slobodu medija i novinara.

Svaki napad na novinare napad je na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje/udruga BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Sindikat medija Crne Gore

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.