SafeJournalists

Koalicija za slobodu medija i SafeJournalists mreža: 25 godina kasnije i dalje bez pravde za Slavka Ćuruviju

Slavko Curuvija Foundation
Slavko Curuvija Foundation

Koalicija za slobodu medija i Safejournalist mreža razočarani su odlukom Apelacionog suda da oslobodi okrivljene za ubistvo Slavka Ćuruvije. Jedini slučaj ubistva novinara u Srbiji koji je dospio do suda, nije okončan osuđujućom pravosnažnom presudom. Ovom presudom država pokazuje da nije sposobna ili ne želi da riješi slučajeve ubistva novinara. Takođe, šalje se poruka novinarima/kama da ih država neće zaštiti.

Apelacioni sud u Beogradu objavio je drugostepenu odluku koju je donio u aprilu prošle godine, a kojom je oslobodio okrivljene u slučaju ubistava novinara Slavka Ćuruvije. Usled nedostatka neposrednih i posrednih dokaza koji bi pouzdano potvrdili da su okrivljeni Marković, Radonjić, Kurak i Romić izvršioci ovog krivičnog djela, Sud nalazi da nisu na nesumnjiv način dokazani navodi optužbe, te je usvajanjem žalbi odbrane i djelimičnim usvajanjem žalbe Tužilaštva, preinačio prvostepenu presudu tako što je oslobodio od optužbe okrivljene.

Prvostepenom presudom Višeg suda u Beogradu, od 2. decembra 2021. godine zbog izvršenja krivičnog djela teško ubistvo Radomir Marković i Milan Radonjić su osuđeni na kazne zatvora u trajanju od po 30 godina, dok su okr. Miroslav Kurak i Ratko Romić osuđeni na kazne zatvora u trajanju od po 20 godina.

Slavko Ćuruvija ubijen je 11. aprila 1999. godine, suđenje je počelo tek 2015. godine. Na pravosnažnu presudu čekali smo skoro devet godina, odnosno donesena je četvrt vijeka nakon počinjenog zločina.

Podsjećamo da je Tužilaštvo za organizovani kriminal 9. novembra 2023. godine vratilo predmet ubistva Milana Pantića Višem javnom tužilaštvu u Jagodini i proglasilo se nenadležnim. Upućivanje ovog predmeta u TOK bila je jedna od preporuka Komisije za istraživanje ubistva novinara.

Odugovlačenje u istragama ubistava novinara manir je koji pokazuje da država Srbija zapravo ne želi da se suoči sa ovim zločinima i kazni počinioce. Novinari/ke u Srbiji inače se osjećaju nebezbjedno i to pokazuju svi međunarodni i domaći izvještaji o slobodi medija, sa ovakvom presudom taj osjećaj samo će se pogoršati.

 

Priština – Skoplje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 2.2.2024.

 

Koalicija za slobodu medijia: Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“, Slavko Ćuruvija Fondacija i KUM Nezavisnost.

SafeJournalists mreža: Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije, Udruženje BH novinari, Hrvatsko novinarsko društvo, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Sindikat medija Crne Gore

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.