Aktivnosti

Kako do efikasnije kampanje o korupciji?

Efikasna komunikacija, kako između izvora i novinara, tako i novinara sa javnošću, neophodna je kako bi se pokretale istraživačke priče i građani ohrabrivali da prijave takve anomalije.

To je poruka dvodnevne radionice, koju je Sindikat medija Crne Gore (SMCG) organizovao u saradnji sa Sindikatom državnih službenika i namještenika,.

Polaznici su bili članovi i članice Sekcije mladih i frilensera SMCG.

Dio radionice bio je posvećen mapiranju stanja iz ugla Sindikata državnih službenika i namještenika, pa je predsjednica Tamara Goliš govorila o najčešćim izazovima, nedostatku adekvatne regulative i njene primjene, ali i podsjetila na konkretne primjere iz prakse.

“Imamo nepotizam, kronizam, partijsko zapošljavanje, uopštene uslove na konkursima, kupovanje ćutanja povlasticama, i ovdje se postavlja pitanje kako sindikati mogu da pomognu da se situacija promijeni”, kazala je Goliš.

Urednica emisije “Reflektor” na Televiziji Vijesti, Aleksandra Mudreša, odgovorila je da se potrebna jača saradnja ljudi iz sistema sa novinarima i izgradnja međusobnog povjerenja. Ona je dalje govorila o mehanizmima za pokretanje priča i načinima kako priča može da se ispriča.

Zamjenica generalnog sekretara Ivana Mihajlović predstavila je najveće izazove kada je riječ o zapošljavanju i radnom odnosu, te upoznala mlade sa institucionalnim odgovorima na te izazove.

Nakon dinamične diskusije, učesnici su pristupili radu na konkretnim kampanjama o korupciji, čiji je cilj adresiranje nekih od pomenutih primjera. Imali su priliku da čuju iskustva Sindikata medija Crne Gore, ali i primjere drugih organizacija u kreiranju uspješnih kampanja.

“Od odgovora na pitanje ko čini našu ciljnu publiku zavisi i kakva će biti naša poruka i koje ćemo alate koristiti”, poručila je koordinatorka Sekcije mladih i frilensera i novinarka Ivana Vlaović.

Učesnici i učesnice će u narednih nekoliko mjeseci razrađivati inicijalne ideje, da bi u maju pokrenuli kampanju.

Organizaciju radionice podržao je Solidarity centar.

 

Možda vam se dopadne

Više iz:Aktivnosti

Komentari su onemogućeni.