SafeJournalists

Regionalna platforma: Kaznite počinioce napada na novinare u BIH i Srbiji!

kaznite-pocinioce-napada-na-novinare-u-bih-i-srbiji!

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara, koja zastupa više od 8000 članova, oštro osuđuje brutalni fizički napad na Adija Kebu, fotografa portala Žurnal iz Bosne i Hercegovine i prijetnje Draganu  Janjiću, glavnom i odgovornom uredniku agencije Beta iz  Srbije.

Fotografa Adija Kebu je na radnom zadatku napao Huso Ćesir, visoki funkcioner Stranke demokratske akcije iz Sarajeva, i tom prilikom mu nanio lakše tjelesne povrede i potpuno uništio opremu za snimanje. S druge strane,  novinar  Dragan Janjić je dobio prijeteću SMS poruku u kojoj je navedeno: „Ako u subotu bude nereda, biće zapaljena redakcija Bete. Ništa strašno kao u RTS –u, demokratski izraženo nezadovoljstvo“. Srbijanska policija je objavila da je 28.03.2019. privedena osoba koja je prijetila Janjiću.

Portal Žurnal i novinska agencija Beta prepoznati su u javnom prostoru Zapadnog Balkana  kao nezavisni mediji koji kritički pišu o temama od značaja za javnost, problematizuju pitanja korupcije, političkog nepotizma, drugih oblika nezakonitog postupanja javnih zvaničnika, kao i građanskih protesta.

„Podsjećamo da su nasilničko ponašanje i slanje prijetećih poruka novinarima nedopustiv  atak na slobodu izražavanja i sigurnost medijskih profesionalaca, te predstavljaju posebno brutalan oblik zastraživanja i sprečavanja novinara da pišu o kriminalu, političkoj korupciji ili građanskom nezadovoljstvu na dosljedan, kritički i objektivan način i u javnom interesu“, izjavila je Borka Rudić, generalna sekretarka BH novinara i pozvala nadležne policijske organe da hitno istraže ove slučajeve i poduzmu zakonske mjere prema osobama koje stoje iza njih.

„Pozdravljamo brzu reakciju srbijanske policije i očekujemo od nadležnih u obije države da hitno i do kraja istraže ove slučajeve i pošalju poruku da nasilje nad novinarima u državama Zapadnog Balkana mora prestati! Državne institucije moraju preuzeti odgovornost za kažnjavanje napadača kao vlastitu zakonsku obavezu i biti primjer odgovornog ponašanja u slučajevima kršenja medijskih sloboda“ zaključila je Rudić.

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara zabilježila je dva fizička napada i 12 prijetnji novinarima od početka 2019.  Naglašavamo kako su napadi i prijetnje novinarima direktno kršenje prava građana na  slobodno informisanje, primanje i širenje informacija, što dovodi u pitanje funkcioniranje zapadnobalkanskih država u skladu sa načelom vladavine zakona i  poštovanja ljudskih prava i  sloboda.

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara obavijestiće sve evropske institucije o ova dva incidenta i zatražiti njihovu intervenciju u sferi zaštite medijskih sloboda i sigurnosti novinara u ovom regionu.

Skopje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 31.03.2019.

Udruženje BH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.